Σαν αντιστάθμισμα των τρομοκρατικών κτυπημάτων που δέχτηκε!
Ωστόσο, η ενέργεια ωφελεί τις Βιομηχανίες και πλήττει ευθεως τους  Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς!

     

    Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης


   Με νομοθετική πράξη που ενέκρινε προσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) στις 18-9-15, παρέχει στην Τυνησία νέα πρόσθετη δυνατότητα για αδασμολόγητη εξαγωγή ελαιολάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
   Σαν αιτιολογία της ενέργειας αυτής, αναφέρεται η πρόθεση της Κοινότητας να στηρίξει την οικονομία της χώρας από τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Τουρισμός της,  μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχτηκε τον περασμένο Ιούλιο.


   fortigo ploioΕιδικότερα, οι Βρυξέλλες πρότειναν στην Τυνησία τη δυνατότητα εξαγωγής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μιας ετήσιας ποσοτικής αύξησης 35.000 τόνων ελαιολάδου αδασμολόγητου μέχρι το τέλος του 2017, πέραν απο την ποσότητα των 56.700 τόνων ετησίως που έχουν οριστεί απο παλαιότερα με συμφωνία εταιρικής σχέσης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών.


   Έτσι, οι αδασμολόγητες εισαγωγές στην ΕΕ από Τυνησία αυξάνονται τελικά σε 91.700 τόνους τον χρόνο μέχρι το 2017 , ποσότητα που αποτελει πάνω απο το μισό της μέσης ετήσιας παραγωγής της Τυνησίας,  που ανέρχεται σε 160.000 τόνους.


Βέβαια, η συγκεκριμένη αύξηση των αδασμολόγητων εισαγωγών της Τυνησίας είχε ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες και στις 20 Ιουλίου 2015, σε κοινή συνέντευξη τύπου της κ. Federica Mogherini, Ύπατου Εκπρόσωπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, και του Πρωθυπουργού της Τυνησίας κ. Hambib Εssid. Τότε όμως είχε αναφερθεί σε μόνο 25.000 τόνους , αντί των 35.000 τόνων που τελικά εγκρίθηκε.


 Σχετικά η  κ. Federica Mogherini δηλωσε: «Σε έκτακτες περιστάσεις απαιτούνται έκτακτα μέτρα και η πρόταση αυτή της ΕΕ είναι ένα "ισχυρό" μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ για την Τυνησία και ανταποκρίνεται στη δέσμευση της προς τον Πρωθυπουργό Essid και τον Υπουργό Εξωτερικών Baccouche που επισκέφτηκαν τον περασμένο Ιούλιο τις Βρυξέλλες"


   Ομως πρέπει να σημειωθεί οτι,  καλή και ωραία  από ανθρωπιστικής και γενικότερης πολιτικής άποψης ειναι η παροχή βοήθειας της ΕΕ προς την Τυνησία για το πράγματι μεγαλο τρομοκρατικό κτύπημα που δέχτηκε στα τέλη Ιουνίου από ένοπλο Ισλαμιστή κατά το οποιο σκοτώθηκαν 38 ξένοι στην πλειονότητα τους Βρετανοί.


  Ωστόσο η βοήθεια αυτή για να δείχνει ότι έχει πράγματι ανθρωπιστικά κίνητρα θα έπρεπε να είναι μια καθαρά οικονομική ενίσχυση της χώρας και όχι η αδασμολόγητη εξαγωγή ελαιολαδου,  που σίγουρα,  ενώ ωφελεί τις Βιομηχανίες τυποποίησης της ΕΕ και κυρίως της Ιταλίας και Ισπανίας, είναι φανερό ότι θίγει σημαντικα τους ελαιοπαραγωγούς των Ευρωπαϊκών χώρων,  οι όποιοι ήδη βλέπουν τις τιμές του προϊόντος τους να μειώνονται!

   Επομενως, η ορθότητα και ειλικρίνεια των επιχειρημάτων της πράξης,  είναι αμφισβητήσιμη!. Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς να ασχοληθούν με το θέμα!

Ιδού η Ρόδος!

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του, που  εκφράζουν προσωπικές απόψεις,   δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.