Περίεργη όμως η αδιαφορία Συν/σμων, παραγωγών και πολιτείας.


Ο ΣΕΔΗΚ προετοιμάζει διαγωνισμό βράβευσης των ορθών πρακτικών διαθεσης.

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης.

Οπωσδήποτε οι τιμές παραγωγού, που επιτυγχάνονται στις από κοινού πωλήσεις που γίνονται με δημοπρασίες από Συν/σμους τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο, είναι αρκετά υψηλότερες από ότι εκεινες που επιτυγχανονται με τους διάφορους τροπους πώλησης σε μικροποσότητες, χωριστά από κάθε παραγωγό.
Οι τιμές παραγωγού που επιτεύχθηκαν με δημοπρασίες φέτος στην Κρητη ήταν υψηλότερες κατά 0,5€/κιλο και πλέον, όπως φαίνεται από τον αναλυτικό πινάκα που δημοσιεύεται μαζί με το Δελτίο Τιμών στην ιστοσελίδα www.sedik.gr.


as zakrouΣύμφωνα με τον Πίνακα αυτό ο Α.Σ. Ζάκρου πέτυχε τιμή 4,06€/κιλο στην τελευταία δημοπρασία που έκανε για ελαιόλαδο 60 τόνων Οξύτητας <0,20 %, ενώ και ο Α.Σ. Μεσσαράς πέτυχε 3,85+ΦΠΑ δηλαδή αρκετά πάνω από 4 ευρω , στην δημοπρασία της 4-9-15 για ποσότητα 45 τόνων οξύτητας <0,3%.


Ανάλογες η και υψηλότερες τιμές, συμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, επιτεύχθηκαν και σε δημοπρασίες στην Πελοπόννησο, πράγμα που δείχνει καθαρά, όπως έχει τονιστεί και άλλες φόρες, ότι ο τρόπος πώλησης σε μικροποσότητες, χωριστά από κάθε παραγωγό, τελικά λειτουργεί σε βάρος των παραγωγών αλλά αρκετές φορές και σε βάρος των εμπόρων!


Έτσι, είναι όλως περίεργο το γεγονός όχι μόνο γιατί η μέθοδος με δημοπρασίες δεν εφαρμόζεται από όλους τους Συν/σμους αλλά και γιατί οι ίδιοι οι παραγωγοί μέλη τους δεν ενδιαφέρονται να το επιβάλλουν! Εκτός όμως από τους παραγωγούς και το ίδιο το Κράτος θα μπορούσε να επιβάλλει την μέθοδο των δημοπρασιών, θέτοντας την ως όρο στους Συν/σμους και Ελαιουργικούς Φορεις που επιχορηγεί με σημαντικά ποσά.


Ο ΣΕΔΗΚ, από την πλευρά του, προκειμένου να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, προκειται να οργανώσει διαγωνισμούς Βράβευσης των Ιδιωτικών και Συνεταιρικών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές διαθεσης του προϊόντος και σύντομα θα ανακοινώσει τους όρους συμμετοχής.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.