Ερωτηματικά για την παραγωγή στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα!
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης.
Οπωσδήποτε, πέραν απο τις τοπικές εμπορικές και πολιτικές συνθήκες σημαντικό ρόλο για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών θα παίξει το ύψος της παραγωγής και οι τιμές που θα διαμορφωθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες μεγάλες παραγωγικές χώρες της Μεσογείου.
Σε ότι αφόρα την παραγωγή, οι προβλέψεις για την ερχόμενη σοδειά που σε λιγότερο απο δυο μήνες θα αρχισει να κάνει την εμφάνιση της, δείχνουν ότι δεν θα είναι και τόσο καλή, σε διεθνές επίπεδο.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου με τα στοιχεία που του δίνουν οι επί μέρους χώρες -τα οποια συνήθως αποτελούν εκτιμήσεις «Γραφείου» - εκτιμά την παραγωγή ελαιολαδου σε επίπεδο Κόσμου για το 2015/16 σε 2,5 εκ. τόνους. Δηλαδή κάπως μεγαλύτερη από την πολύ χαμηλή παραγωγή της προηγουμένης χρονιάς 2014/15 που ηταν 2,3 εκατ. τόνοι και πολύ χαμηλότερη από την παράγωγη ρεκόρ του 2013/14 που ηταν 3,3 εκ.. τόνοι.
Σχετικά καλή παραγωγή στην Ελλάδα
Η ερχόμενη παραγωγή στην Ελλάδα, παρά το ότι την χρονιά που προηγήθηκε, ήταν αρκετά καλή και από το ΥΠΑΠΕΝ εκτιμήθηκε μάλλον υπερβολικά σε 300 χιλ τόνους, φυσιολογικά θα έπρεπε αυτή την χρονιά να είναι μειωμένη.
Εν τούτοις, όπως φαίνεται, μπορεί να μην είναι πολύ υψηλή αλλά πάντως, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα είναι αρκετά καλή.
Επίσημα στοιχεία βέβαια δεν υπάρχουν, ως συνήθως, χωρίς αυτό να φαίνεται να ενοχλεί ούτε την Κεντρική ούτε τις Περιφερειακές πολιτικες ηγεσιες. Όμως το προβλημα αυτό τουλαχιστο, θα μπορούσαν να το λύσουν με τις υπαρχουσες υπηρεσίες, όπως φαίνεται ότι το λύνουν οι μεγάλες Βιομηχανίες ελαιολαδου εσωτερικού και εξωτερικού κανοντας εκτιμήσεις με τους αντιπροσωπους τους.
Έτσι, προκειμένου να υπάρξει κάποια ενημέρωση, τελείως απαραίτητη για τους παραγωγούς και την αγορά, αναζητησαμε στοιχεία εκτος από τις υπηρεσιες και παραγοντες του τοπικου εμποριου καθως και εμπορικους αντιπροσωπους ξενων εισαγωγικων εταιρειων.
Συμφωνα με δηλώσεις του κ. Luizino Mazzei Ιταλού Μεσίτη Ελαιολαδου σε Ισπανική Ιστοσελίδα, η παραγωγή της ερχομένης χρονιάς (2015/6) στην Ελλάδα εκτιμάται συνολικά σε 260-280 χιλ. τόνους από τους οποιους στην Πελοπόννησο θα παραχθούν 80-90 χιλ τόνοι, στην Κρητη 60-70 χιλ τόνοι, στην Λέσβο 15-18 χιλ. τόνοι και στις άλλες περιοχές 80 χιλ. τόνοι.
Τα μέχρι στιγμής αποθέματα από την προηγουμενη χρονιά σύμφωνα με τον ιδιο, εκτιμωνται σε επιπεδο χωρας σε 10-15 χιλ. τόνους.
Η ερχόμενη Ελληνική ελαιοπαραγωγή, κατά την άποψη του Mazzei ευνοήθηκε φέτος από τις βροχές του Αύγουστου, όπου αυτές έγιναν, ενώ μέχρι στιγμής σημαντικές προσβολές Δάκου δεν φαινεται να υπάρχουν.
Βέβαια, σε ότι αφορά την Κρήτη σύμφωνα με δικες μας πληροφορίες από υπηρεσιες, παραγωγούς και εμπορικούς παράγοντες, η ερχόμενη παραγωγή θα είναι καπως υψηλοτερη από ότι εκτιμα ο κ. Mazzei και θα κυμανθεί περιπου στους 98 χιλ τόνους (Χανια 30. Ρεθυμνο 8, Ηρακλειο 40 και Λασίθι 20)
Μέση η παραγωγή στην Ισπανία.
Το ύψος της παραγωγής της Ισπανίας παρουσιάζει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αποτελει το 40% της Παγκόσμιας και το 60% της Ευρωπαϊκής παράγωγης και επομένως αυξομειώσεις της τάξεως του 40-50% επηρεάζουν αποφασιστικά το ισοζύγιο ελαιολαδου σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ερχόμενη παραγωγή της χώρας, μετά από την πολύ χαμηλή σοδειά της προηγούμενης χρονιάς 2014/5 που έφρασε σε μόλις 835.000 τόνους σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ 15/ετιας, φυσιολογικά αναμένονταν αρκετά υψηλή. Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει συμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από καιρό αλλά και δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν προσφατα στο επίσημο Δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολαδου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές που εγιαναν από τον Γεωπόνο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δημων Ισπανίας Jose Maria Penco, και αναδημοσιεύτηκαν σε πολλά έγκυρα ΜΜΕ Ισπανίας και των ΗΠΑ, η ερχόμενη Ισπανική παραγωγή εκτιμάται σε μόλις σε 1.200 χιλ τονους.. Δηλαδή ίση περιπου με τον μέσο ορο της χώρας της τελευταίας 15/ετιας (1.150 χιλ τονους) και βέβαια πολύ χαμηλότερη από την σοδειά ρεκόρ 1.750 χιλ τονους της προηγούμενης χρονιάς 2013/4.
Η απρόσμενη αυτή εξελιξη, αποδίδεται από τον κ. Penco, στις αρκετά δυσμενείς για την ελαιοκαλλιέργεια κλιματικές συνθήκες αυτής της χρονιάς όπως:
Στις μειωμένες κατά 30% βροχοπτώσεις του Χειμώνα και Άνοιξης που είχαν πολύ δυσμενείς συνέπειες κυρίως για τους ξερικούς ελαιώνες
Στις υψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης και προκάλεσαν απόπτωση και απόπτωση σε πολλούς ελαιώνες.
Στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40ο C που επικρατήσαν επί 20 και πλέον ήμερες τον Ιούλιο και προκάλεσαν συρρίκνωση και πτώση των καρπών που βρισκόταν ακόμη στο στάδιο προ της πήξης του πυρήνα.
Χαμηλότερη από την μέση η παραγωγή στην Ιταλία.
Η ερχόμενη παραγωγή στης Ιταλίας, καίτοι και εκεί δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία, θεωρείται ιδια περιπου με την περυσινή δηλαδη θα είναι καπως χαμηλοτερη της μεσης των τελευταιων 10 ετων που . Ο Luigi Caricato, Δ/ντης του περιοδικού Olio Officina την εκτιμά σε 300 χιλ. τόνους και θεωρεί ότι λογω επιτυχημένης καταπολέμησης του Δάκου θα είναι αρκετά καλή ποιοτικά, ενώ όπως δήλωσε το πολυσυζητημένο Βακτήριο Xyllela δεν προκειται να προκαλέσει καμία αξιόλογη ποσοτική ζημία στην παραγωγή.
Τυνησία – Μαρόκο - Πορτογαλία. Η ερχόμενη σοδειά στην Τυνησία εκτιμάται από τον Adriano Catania, Εμπορικό Αντιπρόσωπο – Μεσίτη ελαιολαδου σε 130-135 χιλ. τόνους ενώ και η ποιότητα της προβλέπεται αρκετά υψηλή αφού τον προηγούμενο χρόνο παρουσίασε ποσοστό εξτρα παρθένου 70%, λογω εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων της Χώρας
Στο Μαρόκο η ερχόμενη χρόνια προβλέπεται από τον ίδιο σε 120-130 χιλ. τόνους ενώ και στην Πορτογαλία προβλέπεται καλή σοδειά ύψους 80. χιλ . τόνους
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.