Οργανώνονται από την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.


Θα βραβευτούν Συν/κα και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία για ορθές πρακτικές διαθεσης και για την ποιότητα του ελαιολαδου τους


Με στόχο να προωθηθούν ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου αλλά και το υψηλό επίπεδο της ποιότητας του ελαιολαδου των Συν/κων και Ιδιωτικών Επιχειρησεων, το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, στην τελευταία συνεδρίαση του, αποφάσισε να προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.


dimiprasiesΟι όροι και οι προϋποθέσεις της διεξαγωγής των διαγωνισμών αυτών, θα καθοριστούν με βάση ειδικές προδιαγραφές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.


Στην οργάνωση των διαγωνισμών αυτών εκτός του ΣΕΔΗΚ θα προσκληθούν να μετάσχουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου, Υπουργεία, Περιφέρειες, Ερευνητικά ιδρύματα και Ελαιουργικοί φορεις


Διαγωνισμοί ή δημοπρασιες διάθεσης ελαιολαδου


Με τους διαγωνισμους διαθεσης θα βραβευτούν Συν/κές και Ιδιωτικές Επιχειρησεις παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου οι οποίες εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διαθεσης ελαιολαδου όπως είναι οι διαγωνισμοί και οι δημοπρασίες διαφόρων τύπων που άρχισαν να εφαρμόζονται τελευταία κατά την διάθεση του ελαιολαδου.


Οι πρακτικές αυτές, όπως αποδείχτηκε φέτος συνετέλεσαν στο να επιτευχθούν τιμές ελαιολάδου υψηλότερες κατά 30-80 λεπτά του ευρω ανά κιλο, από ότι εκείνες που επιτεύχθηκαν με τους συνήθεις τροπους της κατευθείαν πώλησης μικροποσοτήτων από παραγωγούς με την γνωστή μέθοδο του «κοψίματος» στα ελαιοτριβεία.
Διαγωνισμοί ποιότητας χυμα ελαιολάδου


Με τους διαγωνισμους ποιοτητας θα βραβευτούν μεγάλες ποσότητες ελαιολαδου της τάξεως των 25-100 τόνων που έχουν παραχθεί σε Συν/κα η Ιδιωτικά ελαιοτριβεία και βρίσκονται αποθηκευμένες σε αυτά.
Στόχος των διαγωνισμών αυτών είναι να επιβραβευτεί ελαιόλαδο που αντιπροσωπεύει σχετικά μεγάλες περιοχές, των οποίων οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, την φυτοπροστασία, την συγκομιδή και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.


Για τον λόγο αυτό τα δείγματα που θα ληφθούν θα εξεταστούν και με λεπτομερή χημική ανάλυση σε πιστοποιημένα Εργαστήρια αλλά και με οργανοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους γευσιγνώστες.


Βασικά στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται από, στον γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό «Mario Solinas» του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα σύγχρονα τοπικά δεδομένα. Θέμα που θα εξεταστεί είναι αν οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν μόνο την Κρητη η θα επεκταθούν σε Εθνικό η και Διεθνές επίπεδο, πράγμα για το οποιο καθώς και για άλλες τεχνικές λεπτομέρειες ο ΣΕΔΗΚ αναμένει και θα λάβει υπόψη του τεκμηρίωνες προτάσεις από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο.(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) .