Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία είχαν σαν συνέπεια να παρουσιαστεί μια γενική άνοδος τιμών ελαιολαδου στην Ελλάδα, η οποια προκλήθηκε από αυξημένη ζήτηση από πλευράς Ιταλών.


ipsiloteres times 270715Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28-7-15 (βλέπε www.sedik.gr), οι τιμές για το εξτρα Παρθένο 0,3%,  έφτασαν και μέχρι 3,61 ευρω /κιλο στον Α.Σ. Ζάκρου και την Επιχείρηση ΑΕΡΑΚΗ στην Σητεία, ενώ ακόμη υψηλότερα μέχρι 3,90ευρω/κιλο έφτασαν στον Α.Σ. ΕΛΑΙΩΝΑΣ Γαργαλιάνων στην Πελοπόννησο.

Ομως κατα πληροφορίες και  απο αλλες Συνεταιρικες και Ιδιωτικες επιχειρησεις   επιτευχθηκαν τελευταια τιμες αρκετα υψηλές   οπως στον Α.Σ. Παπαγιανναδων  που πέτυχε τιμή 3,74 ευρω/κιλο  σε πωληση 84 τονων ελαιολαδου. Λεπτομέρειες για τιμές συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr.
 Ωστόσο, οι αύξησεις  αυτές,  φαίνεται να αποβαίνουν «δώρον άδωρον» για  πολλούς μικρούς Έλληνες παραγωγούς για δυο κυρίως λόγους:
Πρώτον γιατί έρχονται αρκετά καθυστερημένα και αφορουν τα τελευταία αποθέματα τα οποια, κατά τις εκτιμήσεις εμπλεκόμενων στην εμπορία, είναι αρκετά περιορισμένα και ανέρχονται μόλις στο 20% της παραγωγής και τα οποια κατά βάση ανήκουν σε μεγάλους παραγωγούς.


Δεύτερο γιατί συμπίπτουν με την περίοδο των προβλημάτων του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος οπότε το πλείστο των αγοραπωλησιών ελαιολάδου κινείται μόνο στα πλαίσια των ένδο-Τραπεζικών συναλλαγών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς ελεύθερη αξιοποίηση των χρημάτων τους.


Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να εξακολουθεί να ισχύει η άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί ότι αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο αποτελει νόμισμα ισχυρότερο από το ευρω