Σαν επιστέγασμα των εξελίξεων στην Ισπανια ηλθε χωρίς καθυστέρηση η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την οποία αυξάνεται η ετήσια ποσόστωση για (αδασμολόγητες) εισαγωγές ελαιολαδου από την Τυνήσια κατά 25.000 τόνους.


container ploioΗ απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουλίου 2015, σε κοινή συνέντευξη τύπου από την κ. Federica Mogherini, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τον Πρωθυπουργό της Τυνησίας κ. Hambib Εssid και φαίνεται να αποτελει μέτρο που λαμβάνεται στα πλαίσια της ΚΑΠ και αποβλέπει στην «μη διαταραχή της αγοράς» συμφωνα με τις προβλέψεις των κανονισμών.
Οπωσδήποτε το μέτρο εφαρμόστηκε αρκετά γρήγορα και μάλιστα με αιτήματα που δεν φαίνεται να υποβλήθηκαν από την πλευρά των ενδιαφερόμενων χώρων αλλά από την πλευρά των Βιομηχανιών!


Τελικά, οι εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ από την Τυνησία που ήταν σε ετήσια ποσόστωση 56.700 τόνους, με τη νέα απόφαση ανέρχονται πλέον συνολικά σε 81.700 τόνους ετησίως. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα παύσουν να ισχύουν οι μηνιαίες ποσοστώσεις εξαγωγών που είχαν καθοριστεί από την ΕΕ στις αρχές του τρέχοντος έτους.


Υπόψη ότι πάνω από το 70 % του ελαιολαδου της Τυνησίας εξάγεται στην ΕΕ, ως επί το πλείστον στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στην ελαιοπαραγωγή τους της τελευταίας χρονιάς. Από την άλλη πλευρά η Τυνησία είχε μια εξαιρετική παράγωγη και εξήγαγε από τον Νοέμβριο του 2014 έως το τέλος του Ιουνίου του 2015 μια ποσότητα 242.000 τόνων ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.