Υπάρχουν μονό σε εξτρα παρθένα ελαιόλαδα και τους προσδίδουν τις αντί-καρκινικές, αντί-φλεγμονώδεις, αντί-αλχαιμερ και αντι-χολερικές δράσεις τους.


Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες ζητούν να προσμετρούνται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολαδου

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*


Εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) και του Συνδέσμου Ελαιοκανθάλης της Ανδαλουσίας (ODS), πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δ.Σ.Ε (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου), κατά την οποία παρουσίασαν τους στόχους τους να διαδώσουν τα οφέλη για την υγεία των Εξτρα Παρθένων Ελαιόλαδων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη.


elaiokanthaliΟι ουσίες αυτές θεωρούνται πολύ σημαντικές γιατί σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα θεωρούνται ότι προσδίδουν στο ελαιόλαδο τις αντι-καρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντι-αλχαιμερ και αντι-χοληνεργικές δράσεις του.


Κατά την συνάντηση αυτή στην οποια μετείχαν η Δρ Mercedes Fernández, Δ/ντρια κ. Livia Oliva, καθώς και οι Δόκτορες Meillou και Amerigo και ο Έλληνας κ. Μαγιάτης, προτάθηκε στο ΔΣΕ να περιληφθέν στις αναλύσεις του ελαιολαδου συγκεκριμένες εξετάσεις με τις οποίες μπορεί μέσα σε 30 λεπτά να προσδιοριστεί εάν ένα δείγμα λαδιού περιέχει Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη και σε ποια περιεκτικότητα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δρ Amerigo ενημέρωσε το ΔΣΕ για τις δραστηριότητες του Φορέα του στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αποδεδειγμένες ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία του πλούσιου σε Ελαιοκανθάλη Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (ΕΠΕ) και υπογράμμισε τις αντι-φλεγμονώδεις αντι-καρκινικές και αντι-Alzheimer ιδιότητες του καθώς και τον ρόλο του στην μείωση της χοληστερίνης.


Ιδιαίτερα τόνισε ότι «40 ml. Εξτρα Παρθένου Ελαιολαδου πλούσιου σε Ελαιοκανθαλη είναι ισοδύναμο με 250 mg ibuprofen. "


Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι Αρχιμαγείρου για την σημασία της καθημερινής χρήσης Εξαιρετικου Παρθένου Ελαιολαδου πλούσιου σε Ελαιοκανθαλη σαν βάσης για μια υγιεινή διατροφή.


Για την επίτευξη αυτών των στόχων, προτάθηκε η ανάπτυξη συνεργασιών του ΔΣΕ, των Ιατρικών Εταιρειών και των Σχολών Μαγειρικής, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό για την προώθηση αυτού του τύπου ελαιολαδου ενώ παράλληλα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου, που θα περιέχει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για τα πλούσια σε Ελαιοκανθαλη Εξτρα παρθένα ελαιόλαδα και τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.