Αποφάσεις του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ με συμμετοχή των Δημάρχων Ρεθύμνου και Κισάμου.

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 24-7-2015 - Μανώλης Μαρκαντωνάκης

Την εξασφάλιση  πόρων για την Δακοκτονία συζητησε το ΔΣ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), το οποίο συνεδρίασε χθες 23 Ιουλιου στα Γραφεια του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά.


ds230715Στην συνεδρίαση  αυτη,  εκτός του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκη Δημάρχου Ρεθύμνου μετειχαν και τα Μελη του ΔΣ Κονταξάκης Ευτυχης (Δ. Χανιων), Σταυρουλακης Σταυρος (Δ. Αποκορώνου), Πατερομιχελακη Καιτη (Δ. Κισαμου) και Γερμανακη Ελευθ. (Δ. Ρεθυμνου) καθως και  ο Δημαρχος Κισαμου κ. Θ. Σταθακης, ο Επιστημονικος Συβουλος του ΣΕΔΗΚ Νικ Μιχελακης, ο Δρ Εντομολογος Στελ. Μιχελακης και ο  Γιαν. Λουφαρδάκης Συνεργατης Δακοκτονιας του Δ. Πλατανια.

 Κατα την συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι, εξασφάλιση πόρων μπορεί να γίνει με εισφορά των παραγωγών απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛ.Γ.Α και κατάργηση της εισφοράς από τα Ελαιοτριβεία.


Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «είμαστε ήδη στον Ιούλιο και δεν έχουν αρχίσει οι ψεκασμοί», γεγονός που απέδωσε «σε τεχνικούς ή και άλλους λόγους».


Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ο δάκος ήδη προελαύνει. Η δακοκτονία θα έπρεπε να έχει αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τη συνεδρίαση απασχόλησε «η υποχρηματοδότηση που υπάρχει στη δακοκτονία. Ενώ θα έπρεπε να διατίθενται 30 με 35 εκατομμύρια γι’ όλη την Ελλάδα, το ποσό είναι περίπου το μισό, ενώ η τάση είναι συνεχώς να μειώνεται».


Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο, μαζί με τις Περιφέρειες, «να δει το θέμα εξ αρχής και να εξασφαλίσει τους πόρους της δακοκτονίας» και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό απευθείας από τις επιδοτήσεις, όπως γίνεται και με τον ΕΛ.Γ.Α.».


Ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σημείωσε επίσης ότι το σύστημα που ακολουθείται μέχρι τώρα, μέσω των ελαιοτριβείων, είναι ατελές, ενίοτε και αδιαφανές, «πάντως μη αποτελεσματικό. Από την αρχή, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο φορέας που θα υλοποιεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας».


Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας είπε ότι η συγκεκριμένη χώρα «έχει έναν κεντρικό φορέα -όπως είχαμε και εμείς κάποτε ένα ταμείο- με σκοπό και στόχο την προστασία της ελαιοπαραγωγής. Το Υπουργείο, αν θέλει να κρατήσει σε κεντρικό επίπεδο το θέμα αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσει έναν φορέα, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το ευαίσθητο θέμα. Η δικιά μας άποψη είναι ότι πρέπει να αποκεντρωθεί και να πάει στις Περιφέρειες μαζί και η αποκέντρωση των πόρων. Τα προβλήματα αυτά θα θέσουμε στον υπουργό, σε μια συνάντηση που θα επιδιώξουμε να έχουμε μαζί του».

Ακόμα ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη, ως ελαιοκομική περιοχή, έχει πολλά παράπονα, γιατί κανείς παραγωγός δεν αποζημιώθηκε από τον καύσωνα που πριν από δύο χρόνια έπληξε την Κρήτη. Επίσης έχουμε μία σφοδρή επίθεση στους παραγωγούς μέσω της Κ.Α.Π., ενώ το πρόβλημα της δακοκτονίας εξακολουθεί να υπάρχει. Αισθανόμαστε παραπεταμένοι. Η κεντρική Πολιτεία θα πρέπει τελικά να κουβεντιάσει μαζί μας. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το σήμερα, είναι διαχρονικά και ήρθε η ώρα να τα λύσουμε».


Ανάμεσα στα προβλήματα στη συνεδρίαση υπήρξε και κάτι το αισιόδοξο που, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, «πήραμε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., με το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην ευαίσθητη γενιά των νέων παιδιών στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, με βιβλία και ψηφιακό υλικό, για να τα ευαισθητοποιήσουμε στα θέματα της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου. Ενα θέμα που θα πρέπει να το περάσουμε από τα παιδιά στους γονείς, όπως και πολλά πράγματα τα οποία έχουν περάσει από τα παιδιά στις οικογένειες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την αξία του ελαιολάδου, αλλά και τους κινδύνους από την κακή διατροφή στα παιδιά μας. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο καταφέραμε μετά από πολύ κόπο να το κερδίσουμε και τώρα είμαστε στη φάση της υλοποίησης το επόμενο διάστημα».