Αποζημιώσεις και μέτρα ζητούν επειγόντως οργανώσεις της Ανδαλουσίας

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*


Σημαντικές ζημιές θα προκληθούν σε πολλές καλλιέργειες της Ισπανίας από την ξηρασία της Άνοιξης και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το διάστημα αυτό στη περιοχή της Ανδαλουσίας και άλλες περιοχές.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Μικρών Παραγωγών (UPA) Ανδαλουσίας από μια πρώτη εκτίμηση, διαπιστώνεται ότι μεγάλες απώλειες θα υποστούν πολλές καλλιέργειες, κυρίως όμως οι Ελιές.
Έτσι, οι αρχικές προβλέψεις ότι η ελαιοκαλλιέργεια θα έχει φέτος μια μέση παραγωγή, κατά την UPA δεν πρόκειται να επαληθευτούν.


elaiwnes elladaΟ Γενικός Γραμματέας της UPA, Agustin Rodriguez ζήτησε την άμεση σύγκληση μιας «συνάντησης για την ξηρασία» κατά την οποια θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις απώλειες ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και οι μηχανισμοί και τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για να ανακουφίσουν τους πληγέντες παραγωγούς.
Όπως σημειώνει η UPA-Ανδαλουσίας στην έλλειψη βρόχων της άνοιξης και στις υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, θα πρέπει τώρα να προστεθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες αυτών ήμερων οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση.


Στους ξερικούς ελαιώνες ήδη υπάρχουν συμπτώματα εξάντλησης των ελαιοδέντρων και μη φυσιολογικής εξέλιξης του καρπού που ακόμη και αν αλλάξουν οι συνθήκες το Φθινόπωρο θα οδηγήσουν σε μια σημαντική μείωση της παραγωγής.


Στις επιτραπέζιες ελιές, η μείωση της παραγωγής μπορεί να φθάσει μέχρι 50% αλλά συγχρόνως θα έχουμε μείωση του μεγέθους των καρπών όποτε τελικά θα οδηγηθούν στην παραγωγή ελαιολάδου.


Στα πλαίσια αυτά, η UPA-Ανδαλουσία υποστηρίζει ότι η γεωργική ασφάλιση θα πρεπει να καλύψει μέχρι 100% τις ζημιές, ενώ παράλληλα θα πρεπει να ληφθέν και αλλά μετρά όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, ή επιδοτούμενα δάνεια.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.