Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Οι ισχυρές ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις τιμές του ελαιολαδου από τις αρχές Ιουλίου στην Ισπανία έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εμπόριο και έχουν θέσει σε δεινή δοκιμασία πολλές εμπορικές επιχειρήσεις του τομέα.


deksamenes15Πράγματι από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια συνεχής ανοδική πορεία στις τιμές παραγωγού, η οποια τις έχει οδηγήσει στα 3,60 για το (κοινο) παρθένο και στα 3,40 για το Βιομηχανικό η Λαμπαντε ( οξ.>2ο ). Για το εξτρα παρθένο οι μέσες τιμές έφτασαν στα 3,80 ενώ οι μέγιστες έφτασαν μέχρι και 4,30!


Όπως αναφέρεται σε διάφορα ΜΜΕ η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση της αγοράς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει ορισμένες εξαγωγικές Βιομηχανίες να υποστούν τις κυρώσεις της ακύρωσης συμβάσεων, από το να οδηγηθούν σε πλήρη πτώχευση.


Έναυσμα στην αυξητική τάση της αγοράς φαίνεται να έδωσε η πώληση μιας μεγάλης ποσότητας, της τάξης των 5.000 τόνων λαδιού Λαμπαντε στην Ιταλία που έγινε στις αρχές του Ιουλίου και συμφωνήθηκε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο με 3,25€/κ


Από την άλλη πλευρά ρόλο στις εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ, φαίνεται να έπαιξαν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι φόβοι Ιταλών έμπορων μήπως «τα κελάρια των Ελλήνων παραγωγών» για διάφορους λόγους κλείσουν τους επόμενους μήνες.
Πάντως την ίδια περίοδο στην Ιταλία οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές με μέσο ορο χώρας στα 5,50 και μέγιστη στα 5,60 ευρώ.


Στην Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, λογω των Τραπεζικών περιορισμών, υπάρχει μια δυσκινησία της αγοράς που ωστόσο επιτρέπει να γίνονται κάποιες αγοραπωλησίες με τις τιμές, συμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 21-7-15 (www.sedik.gr να κυμαίνονται μεταξύ 3,15 έως 3,20 στην Κρητη , 3,30-3,40 στην Πελοπόννησο.
Με τις εξελίξεις αυτές, στον εμπορικό τομέα της Ισπανίας φαίνεται να επικρατεί κάποια αγωνία και σύγχυση που εκδηλώνεται με διάφορες αντικρουόμενες και μάλλον υπερβολικές δηλώσεις. Κάποιοι κάνουν λόγο ότι τους προσεχείς μήνες μπορεί να έχουμε μια «φούσκα ελαιολαδου», όπως «η φούσκα των ακινήτων» η οποια τελικά έσκασε με τις συνέπειες που γνωρίζουν όλοι.


Από την άλλη πλευρά και ενώ κλείνονται συμφωνίες για λάδια λαμπάντε που προορίζονται για ραφινάρισμα γύρω € 3.40 / kg, αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour και η Mercadona προσφέρουν ελαιόλαδο με € 3/ λίτρο! Και αυτό, όπως σχολιάζεται από την πλευρά των παραγωγών, συμβαίνει παρά το ότι η Υπουργός Γεωργίας της χώρας υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα πωλήσεων κάτω του κόστους έχουν εξαλειφθεί!

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.