Όπως είναι ήδη γνωστό  άγονος κηρύχθηκε για  όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο διαγωνισμός που προκηρυχθηκε στις 2 Απριλιου 2015 απο την Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης,  για την εύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών.

   Μετα απο αυτο η  Δ/νση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης καταβάλλει προσπάθειες  για την επίλυση του προβλήματος με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης ενω η  ΔΑΟΚ Χανιων με ανακοινωση της αναφερει οτι  παρα το οτι  θεωρεί οτι  είναι πολύ κοντά η επίλυση του προβλήματος, οι παραγωγοι θα πρεπει να φροντισουν απο μονοι τους για δολωματικους ψεκασμους στις παραλιακες ζωνες.

 

  Οπως σημειωνει σε ανακοινωση της  την 7-2-15 η dakoktonia4ΔΑΟΚ Χανιων,  ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας (πρώιμες περιοχές), θα έπρεπε να εχει ξεκινήσει το αργότερο εντός της  τρεχουσας εβδομάδας.  ενω  στο διάστημα αυτό  εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων.

   Ετσι, αν ο πρώτος ψεκασμός καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Για τον λόγο αυτό, σημειωνει,  καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της παραλιακής ζώνης όπως προχωρήσουν σε δολωματικούς ψεκασμούς εάν ειναι  δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.


   Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι.


  Τονίζουμε επίσης ότι η χρονιά είναι οψιμότερη όσον αφορά στην καρπόδεση από προηγούμενες χρονιές και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας για τις οψιμότερες περιοχές. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών θα ενημερωθούν αν παραστεί ανάγκη με επόμενα δελτία τύπου.


Τηλ. επικοινωνίας 28213-46541-43-23, 28220-22005