Η Κρήτη, ένα απο τα μέρη του κόσμου που συνδυάζει διατροφή και τρόπο ζωής Μεσογειακό!


Μέσα στον ορυμαγδό των κακόβουλων προσβλητικών άρθρων για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, που κατά την περίοδο της κρίσης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ, ευτυχώς υπάρχουν και κάποια που δεν παραποιούν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα της χώρας.
chaniaΈνα τέτοιο δημοσίευμα είναι και εκείνο της κ. Lisa Radinovsky, στην μεγαλη Αμερικανική ιστοσελίδα Oliveoiltimes το οποίο με τρόπο γλαφυρό αλλά και συγχρόνως διεισδυτικό στα παλιά αλλά και σημερινά διατροφικά μας «ήθη και έθιμα» δίδει μια αμερόληπτη εικόνα του νησιού.

 


Στην συνέχεια παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία του άρθρου «Mediterranean Lifestyle Alive and Well on Crete» της κ. Radinovsky μετά από άδεια της, τα οποία θεωρούμε ότι περιγράφουν αρκετά ρεαλιστικά τον τρόπο ζωής και την διατροφή στην σημερινή Κρήτη.

 

Oliveoiltimes - Lisa Radinovsky

 

radinovskyΣτο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα, τα περίπτερα είναι γεμάτα από πατατάκια, γλυκά, μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτες και τσιγάρα. Καφετέριες προσφέρουν τεράστια, πλούσια, σιροπιαστά γλυκά, ενώ σάντουιτς και τοστ με επεξεργασμένο τυρί και γαλοπούλα σε λεπτές φέτες άσπρο ψωμί είναι δημοφιλή παιδικά σνακ.


Ωστόσο η Κρήτη, εξακολουθεί να είναι, ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να προσφέρει στον εαυτό σου τη Μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο ζωής.


Οι τυρόπιτες και τα σουβλάκια που αποτελούν ελληνικές fast food μπορεί να μην είναι πολύ πιο υγιεινά από Αμερικανικά χάμπουργκερ και τα Γαλλικά τηγανητά, αλλά η διατροφή που απαντάται στις οικογενειακές κουζίνες και τα τοπικά εστιατόρια είναι μια διαφορετική ιστορία.


Αυτό που σήμερα ονομάζεται διεθνώς «Μεσογειακή διατροφή» βασίζεται στην «Κρητική διατροφή» και τις παρόμοιες δίαιτες από μερικές άλλες περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως μελετήθηκε και περιγράφηκε στη δεκαετία του 1950 και του '60, πριν η «κουλτούρα του fast food πλήξει τον κόσμο.


Ωστόσο, η Μεσογειακή διατροφή είναι πολύ περισσότερο από ό, τι μια απλή διατροφή. Είναι ένας τρόπος ζωής που συνδέεται με τη διατροφή και μια διατροφή που συνδέεται με τον τρόπο ζωής.


Η φύση αυτού του τρόπου ζωής συνεχίζεται σε κάποιο βαθμό και σήμερα στην Κρήτη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών βαδίζουν με τα πόδια: ηλικιωμένοι που δεν οδηγούν, παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια απο το σπίτι στο σχολείο, ενήλικες που ασκούνται και οικογένειες με φίλους που βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν τα Σαββατοκύριακα η στις αργίες.


Άλλοι ασκούνται με την κηπουρική, τη γεωργία, τα σπορ, ή τρέφουν πρόβατα ή κατσίκες και άλλοι ζουν κοντά στις ακτές και κολυμπούν στη θάλασσα και μάλιστα ορισμένοι σκληραγωγημένοι ακόμα και τον χειμώνα.


Η εξίσωση του Μεσογειακού τρόπου ζωής και της διατροφής είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν γευματίζετε με Έλληνες φίλους ή μέλη της ευρύτερης οικογένειας, είτε στο σπίτι είτε σε μια ταβέρνα, σε εσωτερικούς χώρους ή έξω.


Τότε βρίσκεστε μπροστά σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, με κόκκινο κρασί, ίσως και ρακί και μια άνεση χρόνου που αφιερώνεται στην απόλαυση του φαγητού του ποτού με γέλιο και κουβέντα


Εκεί οι Κρητικοί φέρνουν και τα παιδιά τους για να διασκεδάσουν μόνα τους κάπου κοντά τους τα μικρά, η να παίξουν πιο περά τα μεγαλύτερα γιατί οι συζητήσεις και τα γεύματα των ενηλίκων μπορεί να διαρκέσουν όλη την Κυριακή το απόγευμα ή και αργά τη νύχτα. Μαζί με Έλληνες μπορείτε πράγματι να χαλαρώσετε και να απολαύετε το Μεσογειακό τρόπο ζωής.


Και όλα αυτά, αποτελούν μέρος της συνηθισμένης οικογενειακής ζωής στην Ελλάδα, όπου η κοινωνική ζωή σπάνια εμφανίζεται χωρίς φαγητό και ποτό και η φιλοξενία και η γενναιοδωρία μπορεί να σημαίνει προσφορά προϊόντων και ελαιολάδου, όπως και καφέ ή γεύματος με ή χωρίς θέα τη θάλασσα.


Τα φαγητά που απολαμβάνουν εδώ στην Κρήτη είναι συχνά μέρος της περίφημης Μεσογειακής διατροφής με τα γνωστά οφέλη για την υγεία:


-Άφθονο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα η για το βρέξιμο ψωμιού, η χύνεται άφθονο πάνω από τις σαλάτες και τα ψάρια. Μια πληθώρα από φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί. Μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγά και κρασί. Περισσότερα ψάρια από πουλερικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και περιορισμένα ζωικά λίπη.
Τα γεύματα συχνά έχουν φασόλια, φακές, ή πιάτα λαχανικών, όπως φασολάκια ή κουνουπίδι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα.