Απορίας άξιο γιατί δεν κάνουν δημοπρασίες όλοι οι Συν/σμοι, αλλά και γιατί οι παραγωγοί τους δεν το επιβάλουν!

γράφει ο Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ*


Η άνοδος των τιμών της τάξεως των 5-20 λεπτών που σημειώθηκε τέλη Μάιου σε κάποιες επιχειρησεις στην Κρητη σταθεροποιήθηκε και γενικεύτηκε και σε άλλες. Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) οι τιμές την 23 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα 3,00-3,20 στην Κρητη, 3,15-3,30 στην Πελοπόννησο και 3,10-3,50 στην Κύπρο (Πιν.1)


diagonismoi20152Στην Ισπανία την εβδομάδα 17-23 Ιουνίου παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αύξηση και οι τιμές στα πολύ καλά εξτρα παρθένα έφτασε μέχρι 4,10 ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε μια ελαφρά πτώση της τάξεως των 10 λεπτών και οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 5,70-5,80.

 


Ωστόσο οι τιμές που επιτυγχάνονται στις πωλήσεις με δημοπρασίες που κάνουν Συν/σμοι κυρίως στην Ανατολική Κρητη (Πιν.2) είναι αρκετά υψηλότερες όπως αποδεικνύει η τιμή 3,605 που έτυχε ο ΑΣ Ζάκρου στον τελευταίο διαγωνισμό (23/6) για 120 τόνους οξύτητας 0,17-0,20 % Έτσι, είναι απορίας άξιο γιατί και οι άλλοι Συνεταιρισμοί δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική αλλά και γιατί οι παραγωγοί Μέλη τους δεν το επιβάλουν!

 

diagonismoi2015


Αν αυτό γινόταν το επίπεδο των τιμών θα ήταν ασφαλώς πολύ υψηλότερο!


Υπόψη ότι ο ΣΕΔΗΚ, προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία των διαγωνισμών δημοσιεύει δωρεάν στην ιστοσελίδα του www.sedik.gr τις προκηρύξεις διαγωνισμών από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τις ζητήσεις από διαφόρους ενδιαφερόμενους εσωτερικού και εξωτερικού.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προκηρύξεις τους στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28210 50800

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.