Τα χαμηλά αποθέματα στην Ισπανία ακυρώνουν εξαγωγές και επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές.

*Γράφει ο Ν.Μιχελάκης


Η παραγωγή ελαιολαδου της ερχομένης χρονιάς έχει πλέον οριστικοποιηθεί από πλευράς καρποφορίας των δέντρων στην Κρήτη και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και πάλι μια αρκετά καλή σοδειά, η οποία αν δεν φθάσει το ύψος της προηγούμενης, θα το πλησιάσει αρκετά. Από πληροφορίες των ΔΑΟΚ Κρήτης αλλά και εκτιμήσεις του ΣΕΔΗΚ η παραγωγή του νησιού για το 2015/16 θα πρεπει να υπερβεί τους 100 χιλ. τόνους (Χανιά 30, Ρεθυμνο 10, Ηρακλειο 45 , Λασίθι 20) πλησιάζοντας την παράγωγη της προηγούμενης χρονιάς που έφθασε τους 120 χ.τ.


anthoforiaΣτην καλή αυτή εξελιξη φαίνεται να συνέβαλαν οι αρκετές βροχοπτώσεις αλλά και το κρύο του Χειμώνα που πέρασε αλλά και οι αυξημένες φροντίδες των παραγωγών που παρακινήθηκαν από τις αρκετά καλές τιμές που είχαμε φέτος.


Από την άλλη πλευρά και στην Ισπανία η ερχόμενη σοδειά, εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά καλή αλλά όχι πολύ υψηλή όπως την προ-προηγούμενη χρονιά, όποτε έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 1,75 εκατ. τόνων. Η ερχόμενη σοδειά εκτιμάται να κυμανθεί μεταξύ 1,3 έως 1,4 εκατ. τόνους, σαν αποτέλεσμα και της μεγαλη ξηρασίας που έπληξε την περασμένη άνοιξη πολλές περιοχές της χωράς.


Ωστόσο τα αποθέματα στην Ισπανία συνεχώς περιορίζονται επηρεάζοντας αυξητικά τις τιμές σε επίπεδα που σύμφωνα με την Ιστοσελίδα olimerca ανάγκασαν δύο μεγάλες Ισπανικές εταιρείες εξαγωγής ελαιολάδου να «σπάσουν» τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει για να μην οδηγηθούν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.


Σύμφωνα με πηγές τις ιστοσελίδας είναι βέβαιο ότι στις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να καταγραφούν τα χαμηλότερα διαθέσιμα αποθέματα των τελευταίων 30 ετών! Έτσι, πολλοί παράγοντες την άποψή ότι κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο ενδέχεται να δούμε νέες αυξήσεις των τιμών παραγωγού, που ωστόσο θα εξαρτηθούν και απο την πορεία της παραγωγής της ερχόμενης χρονιάς .

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.