ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - 11.06.2015
Σε βασική απειλή για τα ελαιόδεντρα της Κρήτης εξελίσσεται ο δάκος λόγω του ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα για την καταπολέμησή του χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές. Από τη μια τα διαρκώς μειούμενα κρατικά κονδύλια και από την άλλη οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών που αφορούν τους δολωματικούς ψεκασμούς, που είναι απαραίτητοι «απειλούν» την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.
Σε 33 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ελαιόδεντρων του νησιού, που παρότι μεγάλος και σε οικονομικά μεγέθη, εν τούτοις όπως ισχυρίζονται οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της ελαιοκομίας, δεν αντιμετωπίζονται αναλόγως σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φορέων της Κρήτης αλλά και του ΣΕΔΗΚ, είναι η αποκέντρωση σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς της δακοκτονίας, Τα παραπάνω είχαν επισημανθεί σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρουν το θέμα στη Βουλή με σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, στην αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας και τη σημασία της, όπως επισημάνθηκε από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ειδικού φορέα με αυτή την αποστολή, αναφέρεται ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Στην επιστολή επισημαίνονται μια σειρά από διαπιστώσεις, συμπεράσματα και προτάσεις για τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση της δακοκτονίας. Όπως αναφέρεται «Ο συνολικός σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων θα μπορούσε να ανατεθεί σε ειδικό φορέα στα πρότυπα του παλαιότερου «Ταμείου Προστασίας ελαιοπαραγωγής», ο όποιος θα έχει κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση και θα έχει σαν αποστολή την συνολική διοικητική, επιστημονική και οικονομική ευθύνη της διεξαγωγής της δακοκτονίας με αρμοδιότητες για είσπραξη πόρων και εκτέλεση δαπανών.
Ο φορέας αυτός, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής σημασίας της Ελαιοκομίας για την χώρα, εκτός της δακοκτονίας θα μπορούσε να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, για τη βελτίωση και προστασία της ποιότητας και ταυτότητας του ελαιολάδου, τη μελέτη των περιβαλλοντικών και διατροφικών διαστάσεων της ελαιοκομίας, την παρακολούθηση της διεθνούς, εθνικής και τοπικής αγοράς στα πρότυπα αναλόγων φορέων άλλων χωρών».
Τέλος υπογραμμίζεται ότι «οι πόροι του Φορέα μπορούν να προέλθουν από την ΚΑΠ και άλλα ειδικά προγράμματα της ΕΕ, από επιχορήγηση του Κρατικού προϋπολογισμού η του ΕΛΓΑ, καθώς και από τις εισφορές Δακοκτονίας των παραγωγών οι οποίες σωστό είναι να είναι ανάλογες προς τα προστατευόμενα δέντρα και να εισπράττονται από τις επιδοτήσεις».
Παράλληλα στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει για το ελαιόλαδο εξαιτίας της πλημμελούς και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.
Όπως επισημαίνει, απευθυνόμενος στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, τα συμπεράσματα της ημερίδας για τη δακοκτονία που οργανώθηκε από τους αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και ελαιοκομικούς Φορείς της Κρήτης, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς.
Αναλυτικά στην ερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει: «Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα της ημερίδας για τη δακοκτονία που οργανώθηκε από τους αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και ελαιοκομικούς Φορείς της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, οι δακοπροσβολές αποτελούν τον παράγοντα που μπορεί να υποβαθμίσει αποφασιστικά την ποιότητα του ελαιολάδου, επηρεάζοντας κυρίως την οξύτητα αλλά και την οξείδωση και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Οι δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί, εφαρμοζόμενοι συλλογικά, έχουν αποδειχτεί ως η πλέον αποτελεσματική αλλά και προσφορότερη περιβαλλοντικά και διατροφικά μέθοδος για τη διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικά και ποσοτικά. Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι όπως δακοπαγίδες, παρασιτοειδή κ.ά. μπορούν να συμβάλουν σε μείωση των δολωματικών ψεκασμών, δεν μπορούν όμως να διασφαλίσουν την παραγωγή εφαρμοζόμενες αυτόνομα σε μεγάλες εκτάσεις, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό έγγραφο, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Επειδή η πλημμελής και αναποτελεσματική δακοκτονία έχει σαν συνέπεια σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επειδή η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην πράξη τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύει σημαντικά από ισχυρά προβλήματα γραφειοκρατίας και υποχρηματοδότησης.
Επειδή η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου με αύξηση της οξύτητας και οξείδωσης και σημαντική αλλοίωση άλλων ποιοτικών παραμέτρων έχουν άμεση σχέση με την τιμή του προϊόντος.
Ερωτάστε κ. υπουργέ
1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της ημερίδας για τη δακοκτονία που οργανώθηκε από τους αυτοδιοικητικούς, Επιστημονικούς και Ελαιοκομικούς Φορείς της Κρήτης.
2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της δακοπροσβολής».