Οι κυρώσεις του ΕΦΕΤ αποδεικνύονται ανεπαρκείς.


Φαίνεται ότι οι νοθείες και απάτες του ελαιολάδου συνεχίζονται και εντείνονται, αποδεικνύοντας ότι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ είναι τελείως ανεπαρκείς.


Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να συνεχιστούν και να ενταθούν οι έλεγχοι, αλλά και να τροποποιηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία για τις κυρώσεις. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι κατά πολύ μικρότερα από τα κέρδη που αποκομίζονται εκτός του ότι υπάρχει και η πιθανότητα να μην πληρωθούν και ποτέ!


Ωστόσο όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο δημοσίευμα (www.sedik.gr , ΕΛΑΙΟΝΕΑ 22.02.15) η έξαρση των νοθειών δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες σε βάρος του ελαιολάδου και των ασχολουμένων με την παραγωγή και την διάθεση του όπως τους ελαιοκαλλιεργητές, τους τυποποιητές και τους εμπόρους. Δυστυχώς έχει και σοβαρές συνέπειες στην υγεία αφού όπως είναι γνωστό προιόντα που περιέχουν σε μη επιτρεπτά όρια «πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες» δηλαδή τα γνωστά βενζοπυρένια θεωρούνται ύποπτα καρκινογενέσεων. Επομένως νοθείες με σπορέλαια ή πυρηνέλαια που έχουν παραχθεί με μη ορθολογικές διαδικασίες είναι ασφαλώς επικίνδυνα για την υγεία.


Επομένως είναι φανερό ότι επιτέλους κάτι σοβαρό πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ. Αν δεν μπορούν λόγω ελλειψης προσωπικού και μέσω κλπ θα πρέπει ευθαρσώς να το αναφέρουν.


Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 02-06-2015 έχει ως εξής:

 

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας Θράκης – Υποδιεύθυνση notheia maniΘεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι το προϊόν το οποίο πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ», συσκευασίας του 1 λίτρου και ημερομηνίας λήξης 30-12-2016, που εμφανίζεται να παράγεται από την ΕΛΑΚ Α.Ε. με έδρα ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και διακινείται από την ΜΑΝΑΚΟΝ Α.Ε., με έδρα το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητά χρωματισμένο, ως φυτικό έλαιο ξένο προς το ελαιόλαδο.


Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.