Πρωτοπορία στην Ανατολική, υστέρηση στην Δυτική Κρήτη. Ο ΣΕΔΗΚ δημοσιεύει δωρεάν τις προκηρύξεις


Ενώ οι πωλήσεις με διαγωνισμούς στην Κρήτη κυρίως από Συνεταιρισμούς αρχίζουν σιγά-σιγά να γενικεύονται και να επιτυγχάνουν τιμές κατά 30-50 λεπτά υψηλότερες, ανεξήγητο εξακολουθεί να παραμένει το γιατί όλοι οι Συνεταιρισμοί και όχι μόνο στην Κρήτη, δεν ακολουθούν την ίδιο τρόπο πώλησης αλλά και βέβαια το γιατί οι Ελαιοπαραγωγοί Μέλη τους δεν συνιστούν στις Διοικήσεις τους να το πράξουν.


as zakrouΤα παράπονα αλλά και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Όμως η μέθοδος του «κοψίματος» με διάφορες παραλλαγές, που πρακτικά εκθέτει το ελαιόλαδο των παραγωγών σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς των αγοραστών, δείχνει να κρατεί καλά, τόσο στα ιδιωτικά όσο και σε αρκετά Συνεταιρικά Ελαιοτριβεία!
Ωστόσο τα αποτελέσματα των Συν/σμων που διαθέτουν το προϊόν με δημοπρασίες είναι οφθαλμοφανή, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη.


Αναφέρουμε το παράδειγμα του Αγρ. Συν/σμου Ζάκρου ο όποιος όπως μας είπε ο Πρόεδρος του κ. Κατσικλάκης Βασίλης και φέτος, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του, διαθέτει το ελαιόλαδο του με διαγωνισμούς που κάνει κατά διαστήματα και στο τέλος της περιόδου κάνει εκκαθάριση με βάση την μέση τιμή τους έτους. Ήδη, έχοντας και αρκετά καλή ποιότητα ο Συν/σμος αυτός έχει κάνει αρκετά επιτυχημένους διαγωνισμούς επιτυγχάνοντας τιμές γύρω στα 3,5 ευρώ/κιλο.
Βέβαια και άλλοι Συν/σοι (Βρυσών Μεραμβέλλου, Μεσσαράς, Εμπάρου) που κάνουν διαγωνισμούς έχουν επιτύχει τιμές παραπλήσιες (Πιν.1).


diagon290515Επομένως η μέθοδος της πώλησης με διαγωνισμούς είναι η σωστότερη για το ΔΣ και η συμφερόμενη για τους παραγωγούς και αυτή πρεπει να ακολουθείτε από όλους τουλάχιστο τους Συν/σμους αλλά και ακόμη και τα Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία. Αν αυτό γινόταν το επίπεδο των τιμών θα ήταν πολύ υψηλότερο! Ας μην διερωτώνται επομένως κάποιοι γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι πάντα χαμηλότερες και ας μην περιμένουν το κράτος να επιβάλλει κάποια πράγματα που οι ίδιοι μπορούν να πράξουν!


Είναι επομένως φανερό ότι, με τον διαφανή τρόπο των διαγωνισμών, όχι μόνο επιτυγχάνονται κατά πολύ υψηλότερες τιμές, αλλά αφαιρείται και το δικαίωμα των κακόβουλων σχολίων από διάφορους!
Βέβαια με διαγωνισμούς θα μπορούσαν να πωλούν όχι μόνο οι Συν/σμοί αλλά και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία μετά από σύμφωνη γνώμη των παραγωγών τους,


Ο ΣΕΔΗΚ, προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία των διαγωνισμών δημοσιεύει δωρεάν στην στήλη του Δελτίου Τιμών της ιστοσελίδας του www.sedik.gr τις προκηρύξεις Συνεταιρικών και Ιδιωτικών Ελαιοτριβείων από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τις ζητήσεις από διαφόρους ενδιαφερόμενους εσωτερικού και εξωτερικού.


Η στήλη αυτή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως και επομένως μπορεί να εξασφαλίσει μια ευρεία δημοσιότητα σε άμεσα ενδιαφερομένους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προκηρύξεις τους στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28210 50800