Μια ανοικτή επιστολή ενός Αγρότη με πολλούς αποδέκτες!
Με ανοιχτή επιστολή του που έστειλε στα ΜΜΕ και κοινοποίησε στον ΣΕΔΗΚ ο Αγρότης-Μελισσοκόμος κ, Ευστράτιος Γεωργακλακης, καταγράφει τις απόψεις του για τις αρνητικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια με την νέα ΚΑΠ ενώ συγχρόνως διατυπώνει και κάποιες αιχμές για αδιαφορία και έλλειψη αντιδράσεων σε πολιτικούς και άλλους φορείς. Εξαίρεση μόνο κάνει για «μια τοπική αντίδραση», όπως αναφέρει , που έκαναν δυο φορείς τους οποίους κατονομάζει.
Χωρίς να διαφωνούμε ότι οι τοπικές αντιδράσεις στην Κρήτη δεν ήταν πράγματι αυτές που έπρεπε μπροστά στην μεγάλη αδικία και τις τεράστιες απώλειες που θα προκληθούν στην Ελαιοκαλλιέργεια με την νέα ΚΑΠ, θα πρεπει να σημειώσουμε ότι και άλλοι φορείς , πέραν από τους δυο που κατονομάζει, έκαναν κάποιες ενέργειες.
Και μεταξύ αυτών ήταν και οι ενέργειες που έκανε ο ΣΕΔΗΚ ο οποίος εκτός από τις δηλώσεις του Προέδρου του κ. Μαρινακη, τις προφορικές ενημερώσεις πολιτικών στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ, υπεβαλε και αρκετά τεκμηριωμένα υπομνήματα στο ΥπΑΑΤ τα οποια κοινοποίησε στους Βουλευτές, την Περιφέρεια, τους Δήμους της Κρήτης και στα ΜΜΕ. Αναφέρουμε τα υπομνήματα αρ. 43/23-7-14, αρ. 66/20-10-14, αρ. 73/24-11-14 που υποβλήθηκαν στους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης αλλά και το αρ. 31/14-5-15 που υποβλήθηκε στους Υπουργούς της σημερινής.
Με αυτά δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε την άξια της επιστολής του κ. Γεωργακακη, η οποία, ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί η διαφωνεί με όλα όσα αναφέρει, αποτελεί μια σθεναρή αντίδραση, φωτεινή εξαίρεση μέσα στην μοιρολατρία που φαίνεται να έχει κυριεύσει τον πολιτικό και αγροτικό κόσμο της Κρήτης.
Δημοσιεύουμε στην συνεχεία ολόκληρη την επιστολή του κ. Γεωργακακη και ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές :
Κύριε διευθυντά,
ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης έλεγε «εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω!».
Ετσι κι εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω την ελαιοκαλλιέργεια. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω. Με την αναθεώρηση της Κ.Α.Π. τα χρήματα για τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα είναι ελαφρώς μειωμένα -κατά 7%- και αποφασίστηκε η επιδότηση να δίνεται ανά στρέμμα. Επίσης οι προς επιδότηση καλλιέργειες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, τις δενδρώδεις και τις αροτραίες. Τα χρήματα τέλος χωρίστηκαν σε δύο πυλώνες, ο πρώτος αφορά την κύρια επιδότηση και ο δεύτερος τα βιολογικά και περιβαλλοντολογικά. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση δε μοίρασε στους ελαιοκαλλιεργητές το σύνολο των χρημάτων που προοριζόταν για την ελαιοκαλλιέργεια. Με αυτό τον τρόπο θα αναλογούσαν 150 ευρώ στο κάθε στρέμμα και θα αποκαθίσταντο αυτομάτως και οι αδικίες που υπήρχαν. Αντίθετα πήρε το 70% των χρημάτων που προοριζόταν για τις ελαιοκαλλιέργειες και το έδωσε στις αροτραίες καλλιέργειες χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι δεν αντέδρασε κανένας από τους βουλευτές της προηγούμενης συγκυβέρνησης ούτε κάποια από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, όπως είχε γίνει με την προηγούμενη αδικία από το “πακέτο Χατζηγάκη”. Υπήρξε μόνο μία τοπική αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και των Αγροτικών Συλλόγων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Την 1 Δεκεμβρίου 2014 -έστω και καθυστερημένα- έλαβε χώρα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και με πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Δήμου Πλατανιά, υπό την αιγίδα των Δήμων Πλατανιά, Κισάμου, Αποκορώνου και Σφακίων, ενημέρωση των Χανιωτών αγροτών για τη νέα Κ.Α.Π. Στην ενημέρωση αυτή βρισκόταν και ο βουλευτής Χανίων της τότε αντιπολίτευσης και σημερινός υπουργός της νέας συγκυβέρνησης κύριος Σταθάκης, ο οποίος χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Tο θέμα έχει τελειώσει. Χρήματα από τον πρώτο πυλώνα δε μπορούμε να πάρουμε, παρά μόνο να διεκδικήσουμε από τον δεύτερο, που -κατά τη γνώμη μου- είναι και αυτό αδύνατο, γιατί ο δεύτερος πυλώνας αφορά βιολογικά και περιβαλλοντολογικά».
To συγκεκριμένο θέμα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Μονάχα στον έντυπο Τύπο της πόλης και συγκεκριμένα στα “Χ.Ν.” φιλοξενήθηκαν μερικά άρθρα για το θέμα αυτό. Τώρα -κατά τη γνώμη μου- όλα τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να ενημερώσουν τους ελαιοκαλλιεργητές, που οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι τους περιμένει και άλλοι δε θέλουν να το πιστέψουν. Οφείλουν ακόμη να καλέσουν τους βουλευτές της προηγούμενης συγκυβέρνησης για να μας πουν γιατί δεν αντέδρασαν και τους σημερινούς βουλευτές της νέας συγκυβέρνησης για να μας πουν τι προτίθενται να κάνουν.
Επίσης πρέπει να κληθεί να μας πει τις θέσεις του και ο αρχηγός του “Ποταμιού” και βουλευτής Χανίων Σταύρος Θεοδωράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης και άλλοι φορείς. Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν με εξαγωγές και όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτή την επιδότηση που έπαιρναν οι ελαιοκαλλιεργητές η ελαιοκαλλιέργεια είναι ασύμφορη, γιατί έχει μεγάλο κόστος παραγωγής, ιδιομορφία εδάφους, πολυτεμαχισμένο κλήρο και άλλες ιδιαιτερότητες. Επίσης οι τιμές του ελαιολάδου είναι πλέον παγκοσμιοποιημένες.
Ειδικά στην Κρήτη η ελιά είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και αποτελεί το κύριο εισόδημα των αγροτών.
Με εκτίμηση Γεωργακάκης Ευστράτιος, αγρότης – μελισσοκόμος