Το σύνολο των Βραβείων απονέμεται για 6η χρονιά στην Ισπανία και Πορτογαλία !
Η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να κυριαρχούν σαρωτικά για 6ο κατά σειρά χρόνο και να αποσπούν το σύνολο σχεδόν των Βραβείων του παγκόσμιου διαγωνισμού ποιότητας Ελαιόλαδου «Mario Solinas¨» και το 2015, προκαλώντας πλήθος αποριών και ερωτηματικών..
Ο διαγωνισμός αυτός που φέρει το όνομα του μεγάλου ερευνητή σε θέματα ποιότητας ελαιολάδου Ιταλού Χημικού Mario Solinas, διεξάγεται κάθε χρόνο απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου το οποιο αποτελει τον μεγαλύτερο οργανισμό ελαιολάδου στον κόσμο, αφού μετέχουν σε αυτό σχεδόν όλα τα ελαιοπαραγωγικά και καταναλωτικά Κράτη του κόσμου. Στον διαγωνισμό αυτό που προκηρύχτηκε τον Ιούνιο του 2014, έλαβαν μέρος 111 συνολικά ελαιόλαδα που προέρχονταν από την Ελλάδα (4), το Ισραήλ (1), την Ιταλία (1), το Μαρόκο (2), την Πορτογαλία (34), την Ισπανία (64) και την Τυνησία (5).
Τα διαγωνιζόμενα λάδια έπρεπε να είναι Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και μπορούσαν να παρουσιαστούν από μεμονωμένους παραγωγούς, επιχειρήσεις η συνεταιρισμούς.
Τα Βραβεία και οι διακρίσεις του Mario Solinas
Τρία βραβεία (πρώτο, δεύτερο και τρίτο ) ανακοινώθηκαν για κάθε μια απο τις κατηγορίες Φρουτώδους : Έντονο, Μεσαίο, Ήπιο και Ώριμο.
Τελικά απονεμήθηκαν 11 βραβεία τα οποία κατά χώρα είχαν ως εξής:
-Πρώτα Βραβεία: Ισπανία 2 , Πορτογαλία 2
-Δεύτερα Βραβεία : Ισπανία 2, Πορτογαλία 1
-Τρίτα Βραβεία : : Ισπανία 4
-Συνολικά έλαβαν: Ισπανία 8, Πορτογαλία 3
Σε κάθε κατηγορία απονεμήθηκαν και τρεις διακρίσεις (Φιναλίστες) οι όποιοι κατά χωρά ήταν: Ισπανία 7, Πορτογαλία 1 και Τυνησία 1
Η τελετή απονομής των Βραβείων Mario Solinas Awards θα πραγματοποιηθεί στις 29 του Ιούνη 2015 κατά τη διάρκεια του Fancy Food Show στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ
Συνεχιζόμενα ερωτηματικά για τον διαγωνισμό «Mario Solinas»
Οπωσδήποτε, παρά τις αυστηρές και λεπτομερείς διαδικασίες του διαγωνισμού αυτού και παρά την διεθνή σύνθεση και εγκυρότητα των κριτικών επίτροπων του, τα αποτελέσματα του 2015 δημιουργούν και πάλι εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Όμως, επειδή ίδια σχεδόν αποτελέσματα παρουσιάζονται τώρα και αρκετά χρόνια (Πιν.1) είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρό πρόβλημα το οποιο θα πρεπει να εξεταστεί πρωτίστως απο το ίδιο το ΔΣΕ αλλά και απο τις Χώρες που μετέχουν σε αυτό.
Απο το 2013 σε άρθρο μας στα Χ.Ν. (υπάρχει και στην ιστοσελίδα www.sedikl.gr ) είχαμε επισημάνει ότι τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αυτού δημιουργούν διάφορες απορίες οι οποίες δυστυχώς ισχύουν και σήμερα . Οι απορίες αυτές που σήμερα αποτελούν πλέον προβλήματα έχουν ως εξής:
-Πρώτη απορία είναι, αν η Ισπανία που δεν θεωρείται σαν χώρα που παράγει ποιοτικά ελαιόλαδα ξαφνικά βελτίωσε θεαματικά την ποιότητα, η αν κάτι άλλαξε …. στο σύστημα αξιολόγησης!
-Δεύτερη απορία είναι, αν η συμμετοχή της Ιταλίας μόνο με ένα δείγμα, δείχνει ότι σνομπάρει τον διαγωνισμό, η δεν τον θεωρεί αδιάβλητο.
-Τρίτη απορία είναι αν η απουσία βραβείου για την Ελλάδα σημαίνει άραγε γενική υποβάθμιση της ποιότητας της χώρας ή αδυναμία των επιχειρήσεων να επιλέξουν και παρουσιάσουν ότι καλύτερο.!
Οπωσδήποτε και για τα τις τρεις αυτές απορίες, ίσως κάποιο Υπουργείο θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις η να ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΣΕ.
Υπάρχει όμως καιρός για τέτοια σήμερα;