Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές στο ελαιόλαδο
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 30-04-15, Ε. Αριστείδου και Ν. Παναγιωτόπουλος
Αρκετα αυξημένη είναι η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου στην Κρητη που φαινεται να φθανει τους 120.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών από όλους του νομούς του νησιού αλλα και πολυ υψηλο το μεσο ποιοτικο επιπεδο της αφου το 99% της παραγωγής κατατασσεται στην υψηλοτερη επισημη ποιοτικη κατηγορια του "εξαιρετικου παρθένου!
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ικανοποιητική τιμή, που ξεκινά από τα 3 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3,45 σε ορισμενους Συνεταιρισμούς προδιαγραφουν μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.
Η φετινή καλή ελαιοκομική περίοδος για το νησί, επωφελείται ωστόσο και από την κακή συγκυρία για την Ισπανία και την Ιταλία, όπου η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη -με τη συνολική παραγωγή εκεί να μην ξεπερνά τους 600.000 τόνους.
Παρουσιάστηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τους παραγωγούς της Κρήτης να ενισχύσουν τις εξαγωγές του προϊόντος και να κάνουν ολοένα και πιο έντονη την παρουσία τους στην διεθνή αγορά.
Ετσι, μετά από μία μακρά περίοδο παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο, οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν το πρόσημο στο ταμείο τους να είναι θετικό, ενώ μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα έξοδα παραγωγής διατηρώντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του προϊόντος. Ομως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όπως τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης ο οποιος σε δηλωσεις του υπογραμμισε οτι «η χρονιά που διανύουμε ειναι μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας και από πλευράς παραγωγής και από πλευράς ποιότητος. Η παραγωγή, από τα στοιχεία τα οποία μας έδωσαν οι ΔΑΟΚ της Περιφέρειες της Κρήτης, θα φτάσει φέτος στους 120.000 τόνους. Είναι μια από τις υψηλότερες παραγωγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Απ' την άλλη πλευρά, το ποιοτικό επίπεδο της παραγωγής, φαίνεται να είναι αρκετά υψηλό. Οπως προκύπτει από μια δειγματοληπτική έρευνα σε ελαιοτριβεία που έκανε ο ΣΕΔΗΚ το 99% της ποσότητας που έχει παραχθεί φετος ανήκει οχι απλα στην υψηλότερη επισημη ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου αλλα στην κατηγορια που οι Ιταλοι ονομάζουν «extrissimo»! Δηλαδή προκειται για ελαιόλαδο που έχει οξύτητα κάτω απο 0,1 δηλαδη κατω απο 4 γραμμές οπως λενε οι παραγωγοί.
Αλλά ολα αυτά οφείλονται κατά κάποιον τρόπο σε συγκυριακές συνθήκες. Το επιπεδο τωντιμων διαμορφωθηκε απο την μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας ενω από την άλλη πλευρά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο καλοκαίρι, δεν επέτρεψαν τον πολλαπλασιασμό του Δακου και τις δακοπροσβολές. Κανείς ομως, δεν γνωρίζει εάν οι ίδιες συνθήκες θα επαναληφθουν και την χρονιά που έρχεται».
Σε ότι αφορά την τιμή του ελαιολάδου ο κ. Μιχελακης, πρόσθεσε: «Η τιμή του ελαιολάδου εξακολουθεί να βρίσκεται κατά μέσον όρο στα 3 ευρώ στις συνήθεις αγοραπωλησίες που γίνονται με "κοψιμο" στο νησί. Θα πρέπει ομως να σημειώσουμε ότι στις δημοπρασίες που γίνονται οι τιμές που επιτυγχάνονται είναι κατά πολύ υψηλότερες και φτάνουν από 3,20 μέχρι 3,45 συμφωνα με πληροφοριες που υπαρχουν απο διάφορους συνεταιρισμούς. Επομένως η μέθοδος της διάθεσης του ελαιολάδου με δημποπρασιες ειναι οχι μονο σωστη αλλα και διαφανης και πρέπει όλοι οι συνεταιρισμοί της Κρήτης αλλά και ιδιωτικά ελαιουργεία να την ακολουθήσουν ».
Υποχρηματοδότηση και γραφειοκρατία «απειλούν» την ποιότητα του ελαιολάδου
Τα διαρκώς μειούμενα κρατικά κονδύλια για τη δακοκτονία και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την διεξαγωγή των διαγωνισμών δολωματικών ψεκασμών, που είναι απαραίτητοι «απειλούν» την ποιοτητα και ποσοτητα της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης. Στα 33 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ελαιόδεντρων του νησιού, που όπως ισχυρίζονται παραγωγοί αλλά και εμπλεκόμενοι του κλάδου της ελαιοκομίας δεν τυγχάνουν της προστασίας που τους αξίζει.
Η προστασία των ελαιοδέντρων από τον δάκο ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε χθες στο Ρέθυμνο από την Περιφέρεια, τον Δήμο, τον ΣΕΔΗΚ και άλλους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, όπου για μια ακόμα φορά συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και την αναγκαιότητα της κρατικής στήριξης για την προστασία τους. Στην ημερίδα είχε προσκληθεί και εκπρόσωπος του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθεί από τους παράγοντες για τα τεράστια ζητήματα του κλάδου, ωστόσο δεν παραβρέθηκε, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια.
Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα των φορέων της Κρήτης είναι η αποκέντρωση σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς της δακοκτονίας, το οποίο επίσης έχει τεθεί επανειλημμένως υπ' όψιν του υπουργείου, δίχως όμως μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμία απάντηση.
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, υποστήριξε: «Τα ελαιόδεντρα της Κρήτης είναι πάρα πολλά, είναι 33 εκατομμύρια, που σημαίνει, το κόστος αυτή τη στιγμή μαζί με τα φάρμακα, με την πολύ μεγάλη υποχρηματοδότηση είναι γύρω στα εννέα με δέκα εκατομμύρια ετησίως, μόνο για την Κρήτη. Η γραφειοκρατία είναι απίστευτη για να γίνει η δακοκτονία, η οποία θα πρέπει να γίνεται στην ώρα της. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο διαγωνισμός της δακοκτονίας σαν ένας οποιοσδήποτε διαγωνισμός για παροχή κάποιας υπηρεσίας, γιατί δεν μας περιμένει ο δάκος να τελειώσουμε εμείς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέχρι και πέρυσι (δεν θέλω να πιστέψω ότι θα γίνει και φέτος) η δακοκτονία ξεκινούσε παράτυπα με διπλή εντολή που έδινε ο περιφερειάρχης στις υπηρεσίες μας να την ξεκινήσουμε χωρίς καν να έχουμε συμβάσεις, γιατί αν περιμέναμε να ελεγχθούν οι συμβάσεις απ' το Ελεγκτικό Συνέδριο που πάει Αύγουστος, δεν θα κάναμε ποτέ δακοκτονία».
Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει τους διαγωνισμούς για την δακοκτονία υποστήριξε: «Ζητάμε να γίνει πραγματική αποκέντρωση της δακοκτονίας, έτσι ώστε και τα χρήματα να τα έχουμε εγκαίρως εδώ, για να ξεκινάνε οι διαδικασίες εγκαίρως, να μη μας παίρνει Αύγουστος και βεβαίως να ρυθμίζει ο καθένας τα του οίκου του, πράγματα που δεν μπορούν να ρυθμιστούν κεντρικά. Και θα έπρεπε κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου που είχε κληθεί μετ' επιτάσεως από τους διοργανωτές της ημερίδας, να είναι εδώ, να ακούσει τους αρμόδιους, να ακούσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να ακούσει τους παραγωγούς».
Στη σημασία της ελαιοπαραγωγής του νησιού στην τοπική οικονομία και όχι μόνο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των ελαιόδεντρων: «Κάθε μονάδα οξύτητας που προσθέτουμε στο προϊόν μας είναι αφαίρεση τριών εκατομμυρίων ευρώ εισοδήματος από τους παραγωγούς μας. Νομίζουμε ότι κάνουμε οικονομία αλλά στην ουσία καταστρέφουμε ένα προϊόν το οποίο μπορούσε και είναι προς το παρόν σε πολύ υψηλό επίπεδο διατροφικής αλλά και, από πλευράς συστατικών, αξίας. Αλλά αν δεν το προστατεύσουμε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί…».
Ο κ. Μαρινάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία από την ημερίδα εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σημασία θα είχε να ήταν εδώ το υπουργείο για να γίνει μία πολιτική διαβούλευση. Ο κύριος Σγουρίδης έστειλε μία επιστολή που επιθυμεί αυτή τη συνεργασία, εμείς όμως ζητήσαμε να είναι εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβουμε ότι το θέμα του δάκου για την Κρήτη έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα και κυρίως με το εισόδημα του παραγωγού, αφού δυστυχώς έχουμε καταλήξει στην Κρήτη να έχουμε σχεδόν μόνο καλλιέργεια της ελιάς».
Από την πλευρά του ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νικος Μιχελάκης, ανέφερε: «Τα χρήματα τα οποία απαιτεί η δακοκτονία, μπορούν να εξευρεθούν από πολλές άλλες πηγές και όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβαρύνουν την ΚΑΠ, κι από την άλλη πλευρά θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της περιφερειακοποίησης, δηλαδή της ανάδειξης του θέματος της δακοκτονίας συνολικά από τις Περιφέρειες».