Επισημάνσεις Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με αφορμή ημερίδα στο Ρέθυμνο

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 22.04.2015-  Μανώλης Μαρκαντωνάκης

 

«Το υψηλό φετινό ποιοτικό επίπεδο του κρητικού ελαιολάδου, δεν μπορεί να αποδοθεί στο “ποιοτικό” επίπεδο της εφαρμογής της δακοκτονίας,  που δυστυχώς, λόγω της κρίσης και αλλων προβληματων,  συνεχιζει να είναι προβληματικό.

   Την τελευταία 5ετία οι περικοπές των δαπανών της Δακοκτονίας  που επιβλήθηκαν και οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα και κατά συνέπεια το εισόδημα των παραγωγών».


  PHOTO1Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νίκο Μιχελάκη με αφορμή την ημερίδα με θέμα: “Εφαρμογή της δακοκτονίας στην Κρήτη-Προβλήματα-Προτασεις” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου στο Ρέθυμνο (Ξενοδοχείο “Porto Rethymno”)με ωρα ενερξης 10.00.


Βασικοί στόχοι της ημερίδας -όπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης- είναι:

«Η ανάλυση του ρόλου της δακοκτονίας στη διαμόρφωση του επιπέδου ποιότητας του ελαιολάδου και του εισοδήματος των παραγωγών, η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από πλευράς εφαρμογής της δακοκτονίας στην Κρήτη, η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα της μεθόδου, η διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης διαδικασίας καθώς και η παρουσίαση νεότερων ερευνητικών δεδομένων για εναλλακτικές μεθόδους με ενδιαφέρουσα αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντική ασφάλεια».


     Ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «το επίπεδο της ποιότητας του ελαιολάδου που επιτυγχάνεται στην Κρήτη τις τελευταίες 10ετίες είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Και το επίπεδο αυτό, το καθιστά περιζήτητο από τις μεγάλες εγχώριες και κυρίως τις ξένες βιομηχανίες τυποποίησης και παρά τα εσωτερικά προβλήματα της αγοράς μας, διατηρεί φέτος τις τιμές παραγωγού στο επίπεδο των 3 έως 3,30 ευρώ», Παραλληλα ομως υπογραμμισε  ότι «το υψηλό  φετινό ποιοτικό επίπεδο του κρητικού ελαιολάδου, δεν μπορεί να αποδοθεί στο "ποιοτικο" επίπεδο της εφαρμογής της δακοκτονίας, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι πολυ  προβληματικό!  Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και οι διογκωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται  από την Πολιτεία,  κατά κοινή ομολογία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση ή και  την καταστροφή της καλής  ποιοτικής εικόνας του Κρητικού ελαιολάδου. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό αυτό ποιοτικό επίπεδο δεν προέκυψε αυτόματα και δεν οφείλεται μόνο στις πράγματι, εξαίρετες για την ελαιοκαλλιέργεια εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης. Οφειλεται στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς και τους επιστήμονες των Ιδρυμάτων έρευνας και Υπηρεσιών του νησιού χάρη στις οποίες προσδιορίστηκαν και σταδιακά αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα του ελαιολάδου».


   Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι «μεταξύ των προβλημάτων αυτών κυρίαρχη θέση είχε η προσβολή του ελαιοκάρπου από τον δάκο! Οι προσβολές από τον δάκο με πολυετείς έρευνες, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονταν στην Κρήτη, άρχισαν να αντιμετωπίζονται σταδιακά με άμεση συνέπεια τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου. Ετσι το ποσοστό του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (οξυτ.<0,8%) από 45% που ήταν το έτος 1950, ανέβηκε στο 95% το έτος 2.000 επίπεδο στο οποίο με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη και σήμερα. Ως πλέον αποτελεσματική και συγχρόνως οικολογική μέθοδος δακοκτονίας αποδείχθηκε η εφαρμογή δολωματικών από εδάφους ψεκασμών σε συλλογικό επίπεδο με συνεχώς βελτιούμενα εντομοκτόνα».


Από την πλευρά της η  Δρ. Γεωπόνος και Γεν. Γραμματεας  του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης κ. Αννα Δασκαλάκη τόνισε ότι «η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε μία πολύ καλή χρονική στιγμή πριν την αρχή της δακοκτονίας, οπότε όχι μόνο θα κινητοποιήσει τους παραγωγούς, αλλά και θα τους ευαισθητοποιήσει, ώστε να βελτιώσουν κάποια πράγματα σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα κριτήρια για τη δακοκτονία θα πρέπει να είναι επιστημονικά, ενώ οι γεωτεχνικοί – μέλη του Επιμελητηρίου στηρίζουμε το ελαιόλαδο, γιατί είναι το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν, ενώ συμμετέχουμε, ώστε να γίνονται σωστά και όπως πρέπει όλα τα στάδια της παραγωγής, της συσκευασίας, της τυποποίησης και της διανομής, πάντα όμως με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος»


«Το πρόβλημα της ελαιοκομίας στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον Νομό μας, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη είναι ο δάκος. Επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο της ελαιοκομικής ζώνης και οι συνθήκες είναι πολυ ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του δάκου, χρειάζεται το Υπουργείο να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στο ζήτημα της δακοκτονίας».Αυτό υπογράμμισε στη συνέντευξη ο κ. Στέλιος Μιχελάκης γεωπόνος, πρώην αντιπρόεδρος Σ.Ε.ΔΗ.Κ.


Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ, το Ινστιτούτο Ελιάς, οργανώσεις παραγωγών, ελαιοτριβείων και τυποποιητών. Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και άλλοι ενδιαφερόμενοι, αρκεί μέχρι την παραμονή να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 2821050800 ή στο e-mail: info @sedik.gr.

 

To Πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδω