Συμφωνούν Ισπανία και Γαλλία, αντιδρά η Ιταλία
Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί
Του Νικ. Μιχελάκη*
Δεν κατάφεραν να συνεναίσουν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κοπούν 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία που έχουν προσβληθεί από το βακτηριο Xylella fastidiosa (Χί) σαν μέτρο ενάντια στην εξάπλωση του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Olimerca, οι εκπρόσωποι των 28 Κρατών μελων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες στις 26-27 Μαρτίου 2015 .
Το Xylella fastidiosa, είναι ένα βακτήριο που μεταδίδεται από έντομα, και θεωρειται υπεύθυνο για την καταστροφή πάνω από 74.000 στρέμματα ελαιώνων στην περιοχή του Σαλέντο της Απουλίας (Puglia), στη Νότια Ιταλία.
Κατά τη συνεδρίαση της φυτοϋγειονομικής επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Μαρτίου 2015, οι εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσει η εξάπλωση της Xf.
Η Ιταλία είναι αντίθετη με τα δραστικά μέτρα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη την αντίσταση από τους τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου και την καταστροφή των αιωνόβιων ελαιόδεντρων.
Ομως, η Γαλλία και η Ισπανία υποστηρίζουν αυτή την αυστηρή προσέγγιση, φοβούμενες την πιθανή μόλυνση των δικών τους ελαιώνων, αμπελώνων αλλα ακόμη και των εσπεριδοειδών αφού το βακτήριο μεταδίδεται από έντομα.
Απο την αλλη πλευρα, άγνωστο παραμένει αν η Ελλάδα έλαβε μέρος στην συναντηση των Βρυξελλων αλλα και ποια ειναι η θεση που έλαβε!
Η Ιταλία θα είναι σε θέση να ασκήσει βέτο σε τυχόν αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το σχέδιο εξάλειψης του βακτηρίου.
Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν την άποψη μιας ευρύτερης απαγόρευσης των εξαγωγών των φυτών από την περιοχή του Salento καθώς και να ορστεί μια ζώνη απομόνωσης την οποία θα ψεκάσουν με φυτοφάρμακα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Xylella fastidiosa.
Οι τοπικές αρχές έχουν προσδιορίσει μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων ως ζώνη εκρίζωσης στην επαρχία του Lecce, με τα πληγέντα ελαιόδεντρα να σημειώνονται με κόκκινους σταυρούς προκειμένου να κοπούν.
Η περιοχή της Απουλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στην Ιταλία, παρέχοντας το 40% της παραγωγής της Ιταλίας τον περασμένο χρόνο.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε επόμενη συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα.
Απαραιτητη η εγρηγορση Κεντρικων και Περιφρειακων υπηρεσιων στην Ελλάδα.
Μετα τις ειδήσεις που κατα καιρούς δημοσιευονται για την εξάπλωση του παθογόνου αυτου, ευλογη ειναι η ανησυχία που διακατέχει τους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρητης, οι οποιοι εκφραζουν τους φοβους τους εισαγωγή του και στην χώρα μας.
Και η ανησυχία αυτή επαυξάνεται απο την ανεπαρκή επίσημη πληροφόρηση τους για την πιθανοτητα εισαγωγής του βακτηρίου, αλλα και κυριως για τα προληπτικα μέτρα που η πολιτεία και οι ιδιοι πρέπει να λάβουν για την αποτροπή της εισαγωγής της ασθένειας.
Απαραιτητο επομενως ειναι οι αρμοδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες να εντεινουν την ενημερωση τους προς τους παραγωγους αλλα και να ανακοινωσουν τα συγκεκριμενα μετρα που οι ιδιες λαμβανουν καθως και εκεινα που συνιστουν για τους παραγωγούς.
Περισσοτερες πληροφοριες οι ενδιαφερομενοι μπορουν να δουν κανοντας κλικ στους παρακατω συνδεσμους.
-Xyllela fastidiosa. Μια ασθένεια που απειλεί τις Ελιές (Δελτίο ΥπΑΑΤ - Αυγ.2014)
-Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa (Δελτιο ΔΑΟΚ Δράμας 18-3-2015)
-Φονικό βακτήριο θέτει σε συναργερμό τους Ελαιοπαραγωγούς (Εφημ. Ρέθεμνος 27-3-2015).
*Ο Δρ. Νίκ. Μιχελάκης ειναι Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρ. Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.