Ενημέρωση των Βουλευτών και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΕΔΗΚ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 31-3-15 Γράφει Γ. Μαριδάκης
Οι σοβαρές απώλειες των ελαιοκαλλιεργητών σε επίπεδο ενισχύσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ.), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΣΕΔΗΚ και ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά την Δευτέρα 30-3-2015.
Στην συνάντηση μετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ οι Βουλευτές κ. κ. Πολάκης Παύλος και Βαγιωνάκη Βάλια, καθώς και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Καλιλιτεράκης Γιώργος , Λουφαρδάκης Γιάννης , Πενταράκης Αλκιβιάδης και Μπομπολάκης Χαρίδημος.
Από πλευράς ΣΕΔΗΚ στην συνάντηση μετείχαν οι εκπρόσωποι στον των Δήμων της Π. Ε. Χανίων ΣΕΔΗΚ, Κονταξάκης Ευτύχης (Δ. Χανίων),Παρτσαλάκης Αντ. και Πατερομιχελάκη Αικατ. (Δ. Κισσάμου), Βακάκης Γεωρ. και Φιωτοδημητράκης Νικ. (Δ. Σελίνου), Σταυρουλάκης Σταυρός (Δ. Αποκορώνου) και Βλαζάκης Χαρίλαος (Δ. Πλατανιά).
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης ο οποίος και έκανε την σχετική ενημέρωση από πλευράς ΣΕΔΗΚ παρουσιάζοντας με διαφάνειες τα θέματα της συνάντησης .
Μετά την συνάντηση μιλώντας στους δημοσιογράφους
ο Νίκος Μιχελάκης επεσήμανε τα εξής :
Στις καλένδες οι αποζημιώσεις από τους καύσωνες του 2013
• Σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που έγιναν την Άνοιξη του 2013 από τους καύσωνες ο κ. Μιχελακης σημείωσε ότι. “Οι ασυνήθιστοι καύσωνες της Άνοιξης του 2013, όπως είναι γνωστό, είχαν προκαλέσει ζημιές της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην Κρήτη. Δυστυχώς όμως αντί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ παραπέμφθηκαν στα ΠΣΕΑ και το ελάχιστο ποσό που κατανεμήθηκε τελικά γι’ αυτές, δεν έχει ακόμα αποδοθεί”.
Η Κρήτη, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να βρίσκεται πάντοτε εκτός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού ο Κανονισμός του προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές από παγετό στην άνθηση, πράγμα που συμβαίνει συνήθως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι για ζημιές που γίνονται από τους καύσωνες στην άνθηση , πράγμα που συμβαίνει στην Νότια Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη”.
Τεράστιες οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών με την νέα ΚΑΠ
• Σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί η νέα ΚΑΠ ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι “η Κρήτη θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα”. “Δυστυχώς με την πρόταση που υποβλήθηκε από την πλευρά της Ελλάδας στην Ε.Ε. η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης αδικείται κατάφωρα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, θα υπάρξει μια μείωση των ενισχύσεων των παραγωγών της τάξης του 68%” η οποια τόνισε, τόνισε, μόνο χάρη στην ασφαλιστική δικλείδα του 30% (του δηλαδή από τον Κανονισμό, δεν επιτρέπονται μειώσεις πάνω από 30% στις επιδοτήσεις των αγροτών) θα υπάρξει ένας περιορισμός των μειώσεων, οι οποίες όμως και πάλι θα κυμανθούν σε ποσοστό γύρω στο 50%.
“Χρειάζεται να υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία αιτήματα για την αναθεώρηση των «Περιφερειών» που έχουν οριστεί για την ΚΑΠ” . Και αυτό γιατί όπως τόνισε, λόγω του ότι στην περιφέρεια «Δενδρώδεις» μαζί με την ελιά εντάσσονται περιπου άλλα 20 είδη καλλιεργειών που μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν επιδοτήσεις (βερικοκιές, αχλαδιές, μηλιές κ.λπ.), χωρίς να αυξάνεται το συνολικό πόσο των 470 εκατ. ευρώ που κατανέμεται σε αυτή, οι επιδοτήσεις ανά στρέμμα θα μειωθούν δραματικά.
Στη συζήτηση έγινε επίσης αναφορά στο άρθρο της Υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 4 στρ. δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση.
“Αυτό αποτελώ αδικία διότι στην Κρήτη ο μέσος κλήρος για την ελαιοκαλλιέργεια είναι περίπου 10 στρ. Αν λοιπόν όσοι έχουν εκμεταλλεύσεις κάτω από 4 στρ. δεν μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις τότε μια μεγάλη μερίδα των ελαιοπαραγωγών θα χάσουν τις επιδοτήσεις”, επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη υπογράμμισε τη σημασία που έχει τα αιτήματα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα τεκμηριωμένα ώστε να μπορούν να οι βουλευτές να διεκδικήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται από τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει ενιαία θέση από την πλευρά των τοπικών φορέων όσον αφορά τα αιτήματα.
Ειδικότερα, για τη νέα ΚΑΠ η κα Βαγιωνάκη ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που έχουν διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση κινούνται σε κατεύθυνση που είναι σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας στον Νομό, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της δακοκτονίας λέγοντας ότι ήδη έχει γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο ζητώντας να υπάρξει μια ανακατανομή στα κονδύλια σε επίπεδο Κρήτης και μια αύξηση του ποσού.
Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν εκμεταλλεύσεις κάτω από 4 στρ. και βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων, ενώ υποστήριξε ότι το ελαιόλαδο θα πρέπει να αναδειχθεί ως εθνικό προϊόν που μπορεί να σταθεί με καλές προϋποθέσεις στην αγορά.