Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασια με τον Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), τον Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), τον Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, και τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Α.Σ. Ρεθύμνου». Η βράβευση έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Μανόλη Χνάρη στο κτήριο της Π.Ε. Ρεθύμνης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δημαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Κακογιαννάκης & Σταύρος Τζεδάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ελαιοπαραγωγοί, τυποποιητές, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.
Ο διαγωνισμός αφορούσε το τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2014-15, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου, από το ΕΣΥΔ, εργαστηρίου του ΑΣ Ρεθύμνου.
Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) με τη χρήση «φύλλου» που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό Mario Solinas που διοργανώνεται από το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας . Επικεφαλής της δεκαμελής κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των δειγμάτων, ήταν η Έφη Χριστοπούλου χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης με πολυετή εμπειρία.
Συντονίστρια του τεχνικού και επιστημονικού μέρους του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Η υπόλοιπη επιτροπή αποτελούνταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές κι από τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
Τα βραβεία και οι διακρισεις που απονεμήθηκαν ήταν:
Α. ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσή "ΕΛΑΙΑ" - ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ KARDIA TSOUNATI ΤΣΟΥΝΑΤΗ
Αργυρή "ΕΛΑΙΑ" - TERRA CRETA ΑΒΕΕ TERRA CRETA ESTATE Π.Ο.Π ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΕΠΕ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
Χάλκινη "ΕΛΑΙΑ" - TERRA CRETA PLATINIUM 0.2 ΕΠΕ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
Β. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1. KRETA FOOD LTD CRETE GOLD PDO KOLYMPARI ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
2. MINOAN ELEA MINOAN ELEA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕ SITIA 0.3 ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
4. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ Ι.Κ.Ε APOLLONIA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
5. ΑΓΡ.ΣΥΝ.ΟΡΓ.ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Δ. ΒΙΑΝΝΟΥ BIENNA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ (πιστοποιημένο προϊόν με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»)
6. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ KARDIA KORONEIKI ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
7. MINOAN GAIA PC MITERRA ΓΗ ΜΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
Σημειωνεται, οτι τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου NYIOOC (New York International Olive Oil Competition), που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Απριλίου 2015 στο Διεθνές Μέγαρο Γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη, με περισσότερες από 700 ετικέτες από 25 χώρες.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης κατα τον χαιρετισμο του συνεχάρει τους διακριθέντες αλλά και τα στελέχη των οργανωτών του διαγωνισμού. τονίζοντας χαρακτηριστικά: «τέτοιες προσπάθειες που προάγουν και στηρίζονται στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με τους φορείς δεν μπορούν παρά να είναι επιτυχείς και για το λόγο αυτό αξίζει ο διαγωνισμός να θεσμοθετηθεί. Η προσπάθειά μας έχει επικεντρωθεί στην ενιαία ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών μας προϊόντων με την «ταυτότητα» «ΚΡΗΤΗ» και την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία».
Δρασεις για την προώθηση των εξαγωγών και την χρήση στην εστίαση
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιωργης Μαρινακης, κατα τον χαιρετισμό του επεσήμανε: «Έχουμε ένα χρυσάφι, το Κρητικό Ελαιόλαδο, που το μεταχειριζόμαστε σαν χαλκό!. Αποτελει επιτακτική ανάγκη να αποκτηθεί η πραγμτική αξία του μοναδικής ποιότητας αυτου προιοντος μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Και, καποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι η διάσπαση των δυνάμεων δεν βοηθά την ενισχυση του προϊόντος.
Είναι πραγματικά κρίμα, αυτό το προϊόν να παίρνει αξία και τιμή μόνο όταν δεν πηγαίνει καλά η παραγωγή της Ισπανίας και Ιταλιας. Αυτό είναι τραγικό. Να στηρίζεται ένα ολόκληρο χρυσάφι στη σύμπτωση ή στην αδυναμία των ανταγωνιστών μας, γιατί δεν υπήρξε ποτέ πιστοποιητική πολιτική για το ελαιόλαδο.
Πρεπει ολοι να φροντισουμε για την προωθηση της πωλησης του ελαιολαδου μας τυποποιημενου, με ουσιαστικές ενργειες. Ο Σύνδεσμος των Ελαιοκομικων Δημων της Κρητης (ΣΕΔΗΚ) , καταβαλλει συνεχώς προσπάθειες και οργανωνει διαφορες δρασεις σε συνεργασια με τους κατα περιπτωση εμπλεκόμενους φορεις. Ηδη σε συνεργασια με τους Τυποποιητές της Κρητης, δρομολογεί οργανωση επιχειρηματικης συναντησης μεταξυ Κινεζικών εισαγωγικών και Κρητικων τυποποιητικων επιχειρησεων. στην Κρητη.
Απο την αλλη πλευρα, επειδη θεωρουμε απαραδεκτο, στον τοπο που παραγεται αφθονο υψηλης ποιοτητας ελαιολαδο, επιχειρησεις εστίασης να προσφερουν σε ντοπιους και ξενους φαγητά παρασκευασμένα με άλλα υποδεέστερης αξιας λάδια, εχουμε ιδρύσει το "Δικτυο αποκλειστικης χρησης ελαιολαδου" με τον χαρακτηριστικο τιτλο "ΕλαιοΓευσίες" στο οποιο μετεχουν αρκετες ταβέρνες του νησιού.
Ωστόσο αυτο δεν αρκει. Οι αρμόδιες αρχές πρεπει να φροντισουν για την εφαρμογη του ηδη θεσμοθετημενου μετρου της υποχρεωτικης αναγραφής στιους καταλογους του ειδους των λαδιων που χρησιμποιείται σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ενω παράλληλα και η χώρα μας θα πρέπει να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης. Αυτο, ηδη εχουν κανει η Ισπανια, Πορτογαλια, Ιταλια αλλα και η Κυπρος.