ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 100 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ανάπλαση -ανάδειξη  Μνημειακών ελαιοδέντρων και χρήση επώνυμων   συσκευασιών   ελαιολάδου στην εστίαση.

    ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 7-3-2015,  Κ. Κλαψινού

    Ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη, ανέδειξε ο ΣΕΔΗΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο. Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ συζήτησαν τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάδειξη της χρήσης του ελαιολάδου μέσα από στοχευμένες δράσεις ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ανάδειξη των ευρύτερων περιοχών στις οποίες εντοπίζονται Μνημειακά ελαιόδεντρα.


ds060315Μείζον θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν οι περικοπές των επιδοτησεων των ελαιοπαραγωγών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάνε το 50% με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή στρέφεται το ενδιαφέρον του ΣΕΔΗΚ ο οποίος για άλλη μια φορά φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα αυτό με απόφαση μάλιστα να ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας αλλά και βουλευτών ώστε να αποκατασταθεί η αδικία όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

 

Χάνονται 100 εκατ. κάθε χρόνο από την Κρήτη με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ

Ένα σοβαρότατο ζήτημα για την Κρήτη, είναι η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφου οπως επισημανθηκε κάθε χρόνο η Κρήτη θα χάνει 100 εκατομμύρια ευρώ.


Ο Προεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Δεν ξέρω γιατί κάποιοι δεν έχουν δώσει σημασία σε αυτήν την τεράστια περικοπή των εισοδημάτων που υφίσταται ο Κρητικός ελαιοπαραγωγός. Είμαστε πολύ θορυβημένοι. Ο ΣΕΔΗΚ είχε αναφέρει το θέμα και παλαιότερα και έχει πάρει και τώρα απόφαση να το ενεργοποιήσει γι άλλη μια φορά. Υπάρχει φοβερή αδικία με τη νέα ΚΑΠ εις βάρος των ελαιοπαραγωγών. Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα της νέας ΚΑΠ. Τα ποσά των περικοπών είναι πάρα πολύ μεγάλα και  αυτο πρέπει να το δει πάρα πολύ σοβαρά η καινούργια Κυβέρνηση. Είχανε γίνει επερωτήσεις Βουλευτών με βάση  υπομνήματά  του ΣΕΔΗΚ οι οποιες σωστό είναι  να  ληφθουν υποψη απο  την  Κυβερνητική πολιτική.

Αυτά τα χρήματα που περικοπτονται απο τις  επιδοτησεις  των Ελαιοκαλλιεργητων και  ουσιαστικα μεταφερονται απο την  Κρήτη  σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδος. Είναι αδιανόητο να ισοπεδώνεται και να εξισώνονται οι αιωνοβιες  ελιες με αλλες  δενδρωδεις καλλιεργειες.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΔΗΚ πρόκειται να στρέψει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και των Βουλευτών ζητώντας να πάρουν θέση και να ζητησουν  να εξεταστεί σε νέες βάσεις η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

 
Δρομολόγηση μελέτης ανάπλασης-ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων

    Χρηματοδότηση  μελέτης  απο την Περιφέρεια διεκδικεί ο ΣΕΔΗΚ προκειμένου να ολοκληρωσει  την προσπάθεια για  ανάπλαση- ανάδειξη των Μνημειακών ελαιοδέντρων που εχει επισημανει, καταγραψει και ανακηρυξει ως Μνημειακα ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταια χρονια.

    Οπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, μετα απο μακροχρονες προσπαθειες   25 ελαιόδεντρα  σε διαφορες περιοχές  της Κρητης εχουν εχουν επισημανθεί, ανακηρυχθεί  και αναδειχθεί με διαφορους τροπους (οδικες και ενημερωτικές πινακιδες, εντυπα, δημοσιευματα, ιστοσελιδες, τοπικες εκδηλωσεις κλπ)  απο τον ΣΕΔΗΚ  σε αρκετές περιοχές σε ολους τους Νομους της Κρήτης. Απαιτειται ομως παραπερα αναπλαση του περιβαλλοντος χωρου τους και εκτελεση  εργων  οδικης προσπελασης τους ωστε να καταστουν επισκεψιμα και να αποτελεσουν πραγματι Μνημεια τα οποια θα εμπλουτισουν  την ενδοχωρα με αξιοθεατα τα οποια θα ενισχυσουν τον  τουρισμο στην ενδοχωρα και θα συμβάλλουν  έμμεσα στην προβολή του ελαιολάδου.

     Ωστόσο, ενα σημαντικό πρόβλημα  για την κατασκευή εργων αναπλασης  είναι  η ρυθμιση της ιδιοκτησιακής  καταστασης των Μνημειακων ελαιοδεντρων  και η παραχωρηση τους   με  μορφη δωρεάς, εξαγοράς η ενοικίασης στους οικειους Δημους. Ηδη για 14 απο τα Ελαιοδεντρα   αυτα,  εχει εξασφαλιστει εγγραφη συνέναιση των ιδιοκτητων τους για την παραπερα  αναδειξη τους  και τα πλειστα απο αυτα εχουν ηδη παραχωρηθεί στους Δημους

 
        Συσκευασμένο ελαιολαδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

   Προσπάθειες γίνονται από πλευράς του ΣΕΔΗΚ και για την  εισαγωγη επωνυμων  συσκευασιών ελαιολάδου στα Τραπεζια των  καταστηματων  εστίασης. Ετσι θα διασφαλιστει η ταυτοτητα, η ποιοτητα αλλα και η διατροφικη ασφαλεια του ελαιολαδου που  προσφερεται στα τραπεζια των Ταβερνων και χρησιμοποιειται νωπο σε διαφορα φαγητα οπως σαλατες, βραστα, ψητα κ.α. 
«Δεν είναι καθόλου τιμητικό για εμάς, μια μεγάλη ελαιοπαραγωγική χώρα να μην  εφαρμοσουμε  αυτό που κάνανε ήδη η Ισπανία, η Ιταλια,  η Πορτογαλία και πριν από δύο μήνες και η Κύπρος, οι οποιες νομοθέτησαν την υποχρεωτική εφαρμογη του μετρου της  διαθεσης νωπου ελαιολαδου σε σε συσκευασιες επωνυμες μη επαναγεμιζομενες.

  Ο ΣΕΔΗΚ εδώ και πολύ καιρό  εχει ζητησει εγγράφως  την εφαρμογη του μετρου και στην χωρα μας  ωστε να παυσει η προσφορα ελαιολαδου χυμα με τα γνωστα μπουκαλια  που  τοποθετουνται πανω στα Τραπεζια και μεχρι να καταναλαωθουν αλλοιωνονται  αποθωντας τους πελετες, ειπε ο κ.  Μαρινάκης.


Δράσεις από τον ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη του ελαιολάδου

    Πρωτοβουλίες και δράσεις προωθεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με άλλους φορείς   για την αναδειξη του τυποποιημενιου ελαιολαδου και την χρηση του απο την νεολαια. Ηδη εχει προκηρυχθεί διαγωνισμος ποιοτητας  τυποποιημενων ελαιολαδων της Κρητης  ενω  προχωρει και η προσπάθεια  ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης των μαθητών  στα διατροφική  και πολιτιστικη αξία  του ελαιολάδου.
  Οπως αναφερε ο κ. Μαρινάκης υπάρχει ηδη  στενη  συνεργασία με την "Αγροτοδιατροφική Κρητης"  για την οργανωση  στο Ρέθυμνο ένός διαγωνισμου ποιοτητας τυποποιημενου ελαιολαδου. Είναι πολύ σημαντικό οι  τυποποιητές να πάρουν ένα  Βραβειο  που θα αποτελει πιστοποιητικό για την ποιότητα του ελαιολάδου τους. Η αξιολογηση των ελαιολαδων θα γινει απο   εξειδικευμένους   αξιοπιστους γευσιγνωστες  που θα  εφαρμόσουν ολους τους  διεθνεις κανονες και διαδικασιες.

  Επιπλέον, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδων προωθουμε προγραμμα  "Ευαισθητοποιησης της νεολαιας στην γευστικη, υγιεινη και πολιτιστικη αξια του ελαιολαδου" . Το προγραμμα περιλαμβανει εκδοση  δυο βιβλιων για μαθητες νηπιαγωγείου και δημοτικου στα Ελληνικα και Αγγλικα, οργανωση εκδηλωσεων σε διαφορα μερη της Κρητης και δημιουργια ηλεκρονικων παιγνιδιων για παιδια.