ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Βαγγέλης Συνολάκης

 Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αν και από τις αρχές του έτους έχει ξεκινήσει θεωρητικά η εφαρμογή της Κ.Α.Π. 2014-2020 και οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για τα νέα δικαιώματα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

epidotiseisΤο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει να μην δίνει αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας Κ.Α.Π. ενώ στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ, διαπιστώνεται ότι παρότι γίνονται συνεχώς αναφορές και ρυθμίσεις γι' άλλες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι, συνδεδεμένες, κτηνοτροφία κ.ά.) αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την ελαιοκαλλιέργεια.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες του νησιού να εμφανίζονται ανάστατοι σημειώνοντας πως σε μια οικονομική συγκυρία κατά την οποία πλήττεται ο κλάδος, ο αγροτικός κόσμος του νησιού, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, θα δεχτεί νέο πλήγμα εφόσον εφαρμοστεί ως έχει το σχέδιο της ελληνικής πρότασης, καθώς από τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξισώνονται οι ανά στρέμμα επιδοτήσεις για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, χωρίς ν' αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες του πολυτεμαχισμένου κλήρου της Κρήτης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή των χρημάτων, που θα διατίθενται τα επόμενα χρόνια στην Κρήτη για την καταβολή των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η μείωση των επιδοτήσεων των ελαιοκαλλιεργητών στην Κρήτη θ' ανέρχεται σ' ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

 

Απαιτειται  σθεναρη και συντονισμενη διεκδικηση 

 

Τις εξελίξεις για τη νέα Κ.Α.Π. παρακολουθεί ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), στον οποίο συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά μέτρα θα πρέπει ν' αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ελαιοκαλλιέργειας και όχι στην υποβάθμιση και εγκατάλειψή της, πράγμα που θα έχει τεράστιες τοπικές και εθνικές επιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, αναπάντητο παραμένει το αίτημα των ελαιοπαραγωγών και των φορέων της Κρήτης να ενημερωθούν πλήρως για το πώς σχεδιάστηκε η νέα Κ.Α.Π., τι ακριβώς προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια και ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην ενιαία ενίσχυση. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει κινητοποίηση και συνολική αντίδραση το επόμενο διάστημα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις περικοπές στις επιδοτήσεις του ελαιοπαραγωγικού τομέα.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, κ. Νίκος Μιχελάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανάφερε: «Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση και το χειρότερο είναι ότι δεν διαπιστώνουμε να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια. Ούτε το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση, ούτε όμως οι τοπικοί παράγοντες και οι συνδικαλιστές έχουν κινητοποιηθεί, αν και η ελιά δέχεται  τόσο μεγάλο πλήγμα από τη νέα Κ.Α.Π.  Κάποτε η ελιά ήταν η πρώτη και μοναδική επιδοτούμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, ενώ σήμερα  δεχεται τεραστιες αδικαιολόγητες  περικοπές".  Γιαυτο,  καταλήγοντας, ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς και οι παραγωγοί πρέπει να συντονισμενα και τεκμηριωμενα να διεκδικήσουν όσα αναλογούν στον ελαιοκομικό τομέα.  Οι  παραγωγοί αλλων προιόντων της χώρας και οι κτηνοτρόφοι καλως διεκδικούν καθημερινά. Το ίδιο πρέπει να κάνουν  και οι  Ελαιοπαραγωγοι της  Κρήτης αλλα και των αλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Χωρας.

 

Επανεξέταση της εθνικής πρότασης;

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε συνολική επανεξέταση της εθνικής πρότασης για την Κ.Α.Π., μετά από κάποιο χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής της.

«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε μια νέα «αναθεώρηση της αναθεώρησης», που έγινε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της απελθούσας κυβέρνησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα αναθεώρηση, αν βέβαια είναι πλέον εφικτή από πλευράς Ευρωπαϊκών Κανονισμών, θα διορθώσει πράγματι τις σοβαρές αδικίες και αστοχίες της πολύπαθης εθνικής πρότασης», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης στην άποψη που καταθέτει.

 

Επιβεβαιώνονται οι αδικίες, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ

 

  Απο την άλλη πλευρά,  τρεις μέρες προ των εκλογών, εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση που καθορίζει τις εθνικές επιλογές και την  διαδικάσία χορήγησης των αμέσων ενισχύσεων στην Ελλάδα με την οποια  επιβεβαιώνονται οι αδικίες σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας αλλά οι άστοχες πολιτικά επιλογές, που περιέχει η εθνική πρόταση για την Κ.Α.Π. Οπως αναφερεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ : «Μια πρώτη εξέταση της απόφασης αυτής, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι οι ενισχύσεις της ελιάς, που για μια σειρά από λόγους ήταν, όπως και στην Ιταλία, η πρώτη ιστορικά επιδοτούμενη καλλιέργεια της χώρας, θα μειωθούν δραματικά. Κι αυτό ενώ η γειτονική Ιταλία στα πλαίσια της Κ.Α.Π. θέτει σε στρατηγική προτεραιότητα την ελαιοκαλλιέργεια και τους πρωτεϊνούχους σπόρους.  Από την απόφαση του ΥπΑΑΤ προκύπτει δυστυχώς ότι το ποσοστό που κατανέμεται στις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες είναι πολύ χαμηλό, τη στιγμή που σε αυτές, εκτός της Ελιάς, με την ίδια απόφαση, εντάσσεται και πλήθος άλλων καλλιεργειών που μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν επιδοτήσεις, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.ά.), οι Αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα Εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα) και Μηλοειδή (Αχλάδια, Μήλα) κ.ά.

    Έτσι, αφού όπως είναι γνωστό μόνο οι Ελαιώνες, σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο, είναι 10,5 εκ. στρ., με την προσθήκη των προηγούμενων νέων καλλιεργειών, οι εκτάσεις της περιφέρειας «Δενδρώδεις» καλλιέργειες ενδέχεται ν' αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μέσος Όρος που θα αναλογεί με βάση τα 470 εκατ. ευρώ θα είναι τόσο χαμηλός που θα προκαλέσει τραγικές συνέπειες.
Ανάγκη συνεπώς, η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, να θέσει επειγόντως σε υψηλή προτεραιότητα την επανεξέταση της Εθνικής πρότασης, ώστε ν' αρθούν οι μεροληπτικές επιλογές που περιέχει και να καταστεί εργαλείο για τη μια πραγματική αναπτυξιακή πορεία της χώρας στον αγροτικό τομέα».