Σύλληψη Συνεταιριστή στην Ιεράπετρα
Οι πολλές βροχές και η μεγαλη φετινή παραγωγή ανάδειξαν τις ατέλειες κάποιων εξατμισοδεξαμενών.
Απαιτειται επανέλεγχος τους απο τις αρμόδιες αρχές.
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Καταγγελίες έγιναν την Πέμπτη (12-2-15) το πρωί στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και την Αστυνομία της Ιεράπετρας για μεγάλες ποσότητες ελαιουργικών αποβλήτων (κατσιγαρων) οι οποιες «μαύρισαν» τον ποταμό που περνά έξω από το Κεντρί της Ιεράπετρας και καταλήγει στη θάλασσα.
Η ενεργοποίηση, σύμφωνα με το «Ράδιο Λασίθι» ήταν άμεση. Ο Αντιδήμαρχος και οι Αστυνομικοί γρήγορα εντόπισαν ότι η διαρροή, προέκυψε από ρήγμα εξατμισοδεξαμενής απόβλητων και οι κατσαροί κατέληγαν στο ρέμα.
Στο σημείο εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ένα από τα Μέλη του Συνεταιριστικού ελαιουργείου της περιοχής, ο οποίος συνελήφθει με την διαδικασία του αυτοφώρου και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας της πόλης.
Οπωσδήποτε, το γεγονός αυτό που ηταν συνεχεία άλλων δυο παρόμοιων περιστατικών που συνέβησαν στο προηγούμενο 10/ημερο στην περιοχή Ιεράπετρας, όπως και άλλων περιστατικών που συνέβησαν στον Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο και στην Κίσσαμο στα Χανιά, δεν φαίνεται να προελθών απο σκόπιμες ενέργειες. Πιθανότατα ηταν συνέπεια κατασκευαστικών ατελειών που αναδείχτηκαν απο την υψηλή φετινή παραγωγή ελαιολάδου και τις υψηλές βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου.
Η αρκετά καλή φετινή βεντέμα, σχεδόν σε όλη την Κρήτη, έφερε βέβαια αρκετό ελαιόλαδο αλλά είχε σαν συνέπεια και την παράγωγη περισσότερων απόβλητων. Απο την άλλη πλευρά οι ασυνήθιστες φετινές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις είχαν σαν συνέπεια την είσοδο στις εξατμισοδεξαμενες που όλες είναι ανοικτές απο πάνω μεγαλυτέρου ύψους νερού. Επομένως ο συνολικός όγκος υγρών ( απόβλητων και βροχής) που δεχτήκαν οι Εξατμιοσοδεξαμενές ηταν αυξημένος και το ύψος της στάθμης μέσα σε αυτές μεγαλύτερο.
Έτσι, οι εξατμισοδεξαμενες που δεν είχαν κατασκευαστεί με βάση σωστή μελέτη και κατάλληλες προδιαγραφές και οι διαστάσεις τους (κυρίως έκταση) δεν είχαν προβλεφθεί, ως θα έπρεπε, με βάση τις μέγιστες τιμές τόσο της παραγωγής όσο και των βροχοπτώσεων της περιοχής, φυσικό ηταν να παρουσιάσουν προβλήματα. Και είναι ευτύχημα που οι περιπτώσεις με προβλήματα δεν ηταν περισσοτερες.
Επομένως είναι φανερό ότι θα πρεπει να ληφθέν μετρά τόσο απο την πλευρά των ελαιοτριβείων που πρεπει να επανεξετάσουν τις δεξαμενές τους αλλά και κυρίως απο την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών των Αντιπεριφερειών οι οποιες με την ευκαιρία θα πρεπει όχι μονό να επανελέγξουν όλες τις κατασκευαστικές παραμέτρους (βάθος, έκταση, στεγανότητα, αντοχή κλπ ) των εξατμοσοδεξαμενών αλλά και να ζητήσουν, αν αυτό επιτρέπει η Νομοθεσία, σχετικές Πιστοποιήσεις καταλληλότητας απο ειδικούς επιστήμονες.
Δεν αρκεί να επιβάλλονται μονό υψηλή πρόστιμα όταν οι ζημιές έχουν γίνει και οι συνέπειες δύσκολα αναιρούνται. Απαιτείται και η πρόληψη. Και αυτό είναι χρέος της Πολιτείας και ενδότερα των όποιων υπηρεσιών, αν υπάρχουν, έχουν την θεσμική αρμοδιότητα.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.