Συγκρατούνται σχετικα υψηλές στις ατομικές πωλήσεις.
Νεος διαγωνισμος του Συν/σμου Ζάκρου

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Στα ιδια περιπου επιπεδα με εκεινα των δυο προηγουμενων εβδομαδων συνεχιζουν να κινουνται οι τιμες παραγωγου ενώ συνεχιζεται η μειωμενη ανατποκριση για πωλησεις με Διαγωνισμους από Συνεταιρισμους και Ελαιοτριβεια.


times190215Εξαιρεση αποτελει ο Συνεταιρισμος Ζακρου ο οποιος προκηρυξε ηδη τον 5ο Διαγωνισμο με ληξη 25 Φεβρουαριου, για πωληση 135 τονων τονων Ελαιολαδου, εξαιρετικης ποιοτητας, οξυτητας 0,17-0,20. Στο κειμενο του διαγωνισμου που δημοσιευεται στην ιστοσελιδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr (παραθυρο ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ – Διαγωνσμοι-Δημοπρασιες) αναφερονατι και άλλες πληροφοριες σετικα με το θεμα.


Υποψη ότι ο Συνεταιρισμος Ζακρου ο όποιος όπως μας είπε ο Πρόεδρος του κ. Κατσικλάκης Βασίλης και φέτος, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του, διαθέτει το ελαιόλαδο του με διαγωνισμούς που κάνει κατά διαστήματα και στο τέλος της περιόδου κάνει εκκαθάριση με βάση την μέση τιμή τους έτους.


Παντως το γενικο επιπεδο των τιμων φαινεται να διατηρηθηκε στα ιδια περιπου επιπεδα με εκεινα της προηγουμενης βδομαδας, τουλάχιστο στις επιχειρησεις που μετεχουν στο Δελτιο Τιμων του ΣΕΔΗΚ.

Ετσι, κυμάνθηκαν από 6,20-5,60 στη Ιταλια, από 3,40-3,0 στην Ισπανια, από 3,00-3,10 στην Κρητη, από 3,00-3,40 στην Πελοπονησο, και στα 3,10 €/κιλο στη Κυπρο. Βεβαια στις περιπτωσεις Συνεταιρισμων που πουλούν με διαγωνισμους η με ληψη προσφορων οι τιμες ηταν μεγαλυτερες. Αναφερουμε το παραδειγμα του Συν/σμου Παπαγιανναδων της Σητείας ο οποιος τελευται πετυχε τιμη 3,30€/κιλο την οποια, όπως μας δηλωσε ο Γραμματεας του Συν/σμου κ. Παθιακης αποδιδει εξοκληρου στους Συνεταιρους, δεδομενου ότι, κατά παγια τακτική, αρκειται στο δικαιωμα που κρατει για το αλεσμα του καρπου στο ελαιουργειο


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.