Αναγκαια αξιοκρατική αξιολόγηση με στόχο αποτελεσματικές δράσεις

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, η προθεσμία αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Ελαιόλαδου που είχε οριστεί από το ΥπΑΑΤ η οποια παρατάθηκε σιωπηρά μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γινουν δέκτες όλες οι αιτήσεις.
Μαζί με τις αιτήσεις αναγνώρισης, οι οποιες, όπως πληροφορούμαστε είναι παρά πολλές , έχουν υποβληθεί και τα προγράμματα δραστηριοτήτων των Ομάδων, παρά το ότι για αυτά, συμφωνα με την Υπουργική απόφαση, υπάρχει προθεσμία μέχρι 1η Απριλίου.


032Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων, είναι φανερό ότι θα πρεπει να οφείλεται στο ότι ομάδες παραγωγών είχαν την δυνατότητα να ιδρύσουν σχετικά εύκολα σήμερα, σχεδόν όλοι οι Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί που έχουν αναγνωριστεί και χαρακτηριστεί ως ενεργοί (συμφωνα με τον Ν. 4015/2011 ) . Και οι Συνεταιρισμοι αυτοι στην Κρητη όπου σχεδόν όλοι έχουν Ελαιοκαλλιέργειες είναι 93 ( Χανια 24, Ρεθυμνο 16, Ηρακλειο 100, Λασίθι 43)


Οφείλεται όμως και στο ότι, όπως φαίνεται, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από Γραφεία Συμβούλων τα οποια παρακίνησαν και υποστήριξαν τους Συνεταιρισμούς να ιδρύσουν Ομάδες με προφανή πρόθεση να αναλάβουν στην συνεχεία εργολαβικά, την υλοποίηση διαφόρων δράσεων των προγραμμάτων!


Έτσι, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων για προγράμματα θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΥπΑΑΤ το οποιο θα αναγκαστεί είτε να περιορίσει σημαντικά τους συνολικούς προϋπολογισμούς ανά Ομάδα (σε μια τάξη μεγέθους γύρω στις 100 χιλ ευρω), είτε να περικόψε ολόκληρες ομάδες από χρηματοδότηση.


Ωστόσο, κατά την αξιολογηση θα πρεπει να ληφθουν υποψη ότι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων των ΟΕΦ των προηγούμενων δυο 3/ετιών, για τα οποια αναλώθηκαν 66 εκατ. ευρω περιπου, όχι μόνο δεν υπήρξαν ικανοποιητικά, αλλά ούτε καν έγιναν ορατά από τους ελαιοπαραγωγούς.


Απαιτείται, επομενως, μια αξιολογηση της αποτελεσματικοτητας των προγραμματων αυτών η οποια να αποτελεσει κριτηριο κατά την επιλογη τοσο των νεων Ομαδων οσο και των Γραφείων που τα υλοποίησαν!


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.