Αρκετά κερδοφόρες αλλά άκρως επικίνδυνες για την υγεία οι άπατες και νοθείες στο ελαιόλαδο.
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Φαίνεται ότι οι νοθείες και απάτες στο ελαιόλαδο όχι μόνο συνεχίζονται αλλά εντείνονται και διευρύνονται από πλευράς μεθόδων και επιπτώσεων, αν κρίνει κανείς από την πληθώρα των περιπτώσεων που αποκαλύπτονται από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ. Έτσι, μετά τα σπορελαια που κυκλοφορούσαν ως Κρητικό ελαιόλαδο και μάλιστα από την Σούγια, προσφατα αποκαλύφτηκαν και άλλες άπατες που εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις τους εγκυμονούν και σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ αποδεικνύονται ανεπαρκή
Επιβεβαιώνεται, αυτό που και σε προηγούμενα Ε.Ν. είχαμε επισημάνει αλλά και η «Ένωση Καταναλωτών Εργαζομένων Χανίων» καταγγέλλει, ότι δηλαδή τα πρόστιμα που επιβάλλονται φαίνεται να είναι κατά πολύ μικρότερα από ότι τα κέρδη που αποκομίζονται. Έτσι, οι άπατες και οι νοθείες στο ελαιόλαδο, φαίνεται να αποτελούν επικερδέστατη απασχόληση ακόμα και εάν αποκαλυφθούν. Κι αυτό γιατι τα πρόστιμα που επιβάλλονται είτε είναι πολύ χαμηλά, είτε τελικά δεν πληρώνονται ποτέ! Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην υγεία των καταναλωτών από τα προϊόντα με τα οποια το ελαιόλαδο φαίνεται να νοθεύεται.
Τα προϊόντα αυτά, όπως διαπιστώνεται από τον ΕΦΕΤ περιέχουν σε ανεπίτρεπτα όρια «Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες» δηλαδη τα γνωστα «Βενζοπυρένια» πολλά από τα οποια θεωρούνται καρκινογόνα και τα οποια, πριν μερικά χρόνια, δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην Ισπανία και προκάλεσαν απόσυρση όλων των Πυρηνελαίων που κυκλοφορούσαν, αλλά και σοβαρή πολιτική κρίση.
Φαινεται, ότι, ένα πιθανο προιόν του οποιου η ανάμειξη με το ελαιολαδου μπορει να μεταφερει Βενζοπυρενια, είναι το Πυρηνέλαιο. Και αυτό γιατί, όπως και ο Κανονισμός (ΕΚ) 208/2005 αναφέρει, οι υψηλές θερμοκρασίες που συνηθως εφαρμόζονται για την ξήρανση της πυρήνας για την εξαγωγή του πυρηνέλαιου, οι οποίες είναι ακόμη υψηλότερες στην περιπτωση της ξήρανσης της πολύ υγρής πυρήνας των Ελαιοτριβείων δυο φάσεων, οδηγούν αρκετές φόρες, σε πολύ υψηλά επίπεδα Βενζοπυρενίων σε Πυρηνέλαια.
Βεβαια, Βενζοπυρένια μπορούν να παραχθούν κατά πολλούς τρόπους κατά την θέρμανση η ξήρανση τροφών. Γιαυτο και ο Κανονισμός (ΕΚ) 208/2005 ορίζει διάφορα μέγιστα επιτρεπτά όρια αναλόγως των περιπτώσεων τα οποια είναι: Για βρώσιμα Λίπη και Έλαια 2,0 μg/kg υγρού βάρους, για Τροφές βρεφών και παιδιών 1,0 μg/kg, για καπνιστά Κρέατα, Ψάρια, 5,0 μg/kg κλπ.
Οι νοθείες που αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ
Σύμφωνα με ανακοινωση του ΕΦΕΤ της 6 -2-15 διαπιστώθηκε η ύπαρξη «Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων» δηλαδη Βενζοπυρενίων, σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα όρια των Κανονισμών σε «Ελαιόλαδο» με την εμπορική ονομασία «ΜΕΣΤΟ» σε συσκευασια 1Lit το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Nutria Α.Ε., με έδρα Ν. Ψυχικό Αττικής, για λογαριασμό της ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΑΕΒΕ, με έδρα Χαλάνδρι Αττικής.
Όμως και σε προηγούμενη ανακοινωση του ΕΦΕΤ της 19-1-15 αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε διακίνηση σπορελαιων που πωλούνταν ως ελαιόλαδα!
Τα προϊόντα αυτά ήταν:
-Προϊόν με την επωνυμία «ΛΑΚΩΝΙΑ», σε συσκευασία των 5 L που τις ενδείξεις Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «ΛΑΚΩΝΙΑ ΕΠΕ» 5οχλμ. Γυθείου – Μονεμβασίας
- Προϊόν με την επωνυμία «ΜΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑ», σε συσκευασία του 1 L me ενδείξεις Βεργοπουλος Γ. Κων/νος, Μάνη Λακωνίας».
- Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ», σε συσκευασία του 1 L με τις ενδείξεις «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ» 20ο χλμ Σπάρτης – Γυθείου , Κροκεές Λακωνίας .
Βέβαια ο ΕΦΕΤ, απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση ολων αυτων των παρτίδων και κάλεσε τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.