Εξετάζεται αναθεώρηση της από την νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ;
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ενώ από την αρχή του έτους έχει αρχίσει θεωρητικά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και ενώ οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για τα νέα δικαιώματα μέχρι την 31 Μαρτίου 2015, το σύστημα του ΟΣΔΕ το οποιο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα άνοιγε στις 16 Ιανουαρίου για υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά και στις 19 Ιανουαρίου για υποβολή μέσω των ΚΕΑ της GAIA – «Επιχειρείν» στην οποία ανατέθηκε η υποδοχή των δηλώσεων, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές δεν έχει φαίνεται ανοίξει μέχρι σήμερα, ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο τρόπο.
Βασική αιτία της καθυστέρησης φαίνεται να είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει το νέο ορθοφωτογραφικό υπόβαθρο αλλά και τα προβλήματα επικάλυψης των αγροτεμαχίων των παραγωγών, εξαιτίας των όποιων η 2η δόση της επιδότησης του 2014 χιλιάδων παραγωγών δεν έχει ακόμα αποδοθεί.
Στο μεταξύ, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ φαίνεται διατεθειμένη να προβεί και συνολική επανεξέταση της εθνικής πρότασης για την ΚΑΠ, μετά από κάποιο χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής της, όπως προκύπτει, από δηλώσεις του νέου αναπληρωτή Υπουργού ΥπΑΑΤ κ. Βαγγέλη Αποστόλου (Agrenda 1.2.15) κατά την παράδοση –παραλαβή του Υπουργείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε μια νέα « αναθεώρηση της αναθεώρησης» που έγινε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της απελθούσας Κυβέρνησης από τους κ.κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα αναθεώρηση, αν βέβαια είναι πλέον εφικτή από πλευράς Ευρωπαϊκών Κανονισμών, θα διορθώσει πράγματι τις σοβαρές αδικίες και αστοχίες της πολύπαθης Εθνικής πρότασης, η οποία αφού επί δυο χρόνια ταλαιπωρήθηκε απο διάφορα «υπηρεσιακά» σενάρια, προσαρμόστηκε τελικά στις περίεργες επιλογές που φαίνεται ότι μόνο συγκεκριμένες εκλογικές περιοχές εξυπηρετούσαν!
Ωστόσο, μετά από μακρά καθυστέρηση, τρεις μέρες προ των εκλογών, εκδόθηκε επί τέλους η Υπουργική απόφαση 104/7056/22.1.15 που καθορίζει τις εθνικές επιλογές και την διαδικασία χορήγησης των αμέσων ενισχύσεων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος της Ελαιοκαλλιέργειας αλλά και τις άστοχες πολιτικά επιλογές που περιέχει η εθνική πρόταση για την ΚΑΠ.
Μια πρώτη εξέταση της απόφασης αυτής , επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι οι ενισχύσεις της ελιάς, που για μια σειρά απο λόγους ηταν, όπως και στην Ιταλία, η πρώτη ιστορικά επιδοτούμενη καλλιέργεια της χώρας, θα μειωθούν δραματικά.
Κι αυτό ενώ η γειτονική Ιταλία στα πλαίσια της ΚΑΠ θέτει σε στρατηγική προτεραιότητα την ελαιοκαλλιέργεια και τους πρωτεϊνούχους σπόρους.
Από την απόφαση του ΥπΑΑΤ προκύπτει δυστυχώς ότι το ποσοστό που κατανέμεται στις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες είναι πολύ χαμηλό, την στιγμή που σε αυτές, εκτός της Ελιάς, με την ίδια απόφαση, εντάσσεται και πλήθος άλλων καλλιεργειών που μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν επιδοτήσεις, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.α.), οι Αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα Εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα) και Μηλοειδή (Αχλάδια, Μήλα) κ.α.
Έτσι, αφού όπως είναι γνωστό μόνο οι Ελαιώνες, σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο, είναι 10,5 έκ. στρ., με την προσθήκη των προηγούμενων νέων καλλιεργειών, οι εκτάσεις της περιφέρειας «Δενδρώδεις» καλλιέργειες ενδέχεται να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μέσος Όρος που θα αναλογεί με βάση τα 470 εκατ. ευρώ θα είναι τόσο χαμηλός που θα προκαλέσει τραγικές συνέπειες.
Ανάγκη συνεπώς, η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, να θέσει επειγόντως σε υψηλή προτεραιότητα την επανεξέταση της Εθνικής πρότασης, ώστε να αρθούν οι μεροληπτικές επιλογές που περιέχει και να καταστεί εργαλείο για την μια πραγματική αναπτυξιακή πορεία της χώρας στον αγροτικό τομέα.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.