Πολλά τα πλεονεκτήματα για Ελαιοτριβεία και Παραγωγούς
Ο Συνεταιρισμός Ζάκρου πρωτοπορεί
Ο ΣΕΔΗΚ δημοσιεύει δωρεάν τις προκηρύξεις

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ανεξήγητο εξακολουθεί να παραμένει το γιατί οι Συνεταιρισμοί στην Κρήτη, δεν ακολουθούν την πώληση ελαιολάδου με διαγωνισμούς, αλλά και γιατί οι Ελαιοπαραγωγοί Μέλη τους δεν συνιστούν στις Διοικήσεις τους να το πράξουν.
as zakrouΤα παράπονα αλλά και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Όμως η μέθοδος του «κοψίματος» με διάφορες παραλλαγές, που πρακτικά εκθέτει το ελαιόλαδο των παραγωγών σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς των αγοραστών, δείχνει να κρατεί καλά, τόσο στα ιδιωτικά όσο και τα Συνεταιρικά Ελαιοτριβεία!
Ωστόσο τα αποτελέσματα των Συν/σμων που διαθέτουν το προϊόν με δημοπρασίες είναι οφθαλμοφανή, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη.
Αναφερουμε το παράδειγμα του Αγρ. Συν/σμου Ζάκρου ο όποιος όπως μας είπε ο Πρόεδρος του κ. Κατσικλάκης Βασίλης και φέτος, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του, διαθέτει το ελαιόλαδο του με διαγωνισμούς που κάνει κατά διαστήματα και στο τέλος της περιόδου κάνει εκκαθάριση με βάση την μέση τιμή τους έτους.
Φέτος, όπως μας είπε, έχουν ήδη γίνει 3 διαγωνισμοί για ποσότητες 100 -150 τόνους και λάδι οξύτητας 0,17-0,21 βαθμούς και οι τιμές που επιτεύχθηκαν ήταν: 3,28€/κιλο στον πρώτο, 3,35 στον δεύτερο και 3,37 στον τρίτο.
Είναι επομένως φανερό ότι, με τον διαφανή τρόπο των διαγωνισμών, όχι μόνο επιτυγχάνονται κατά πολύ υψηλότερες τιμές, αλλά αφαιρείται και το δικαίωμα των κακόβουλων σχολίων από διάφορους!


Βέβαια με διαγωνισμούς θα μπορούσαν να πωλούν όχι μόνο οι Συν/σμοί αλλά και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία μετά από σύμφωνη γνώμη των παραγωγών τους,Ο ΣΕΔΗΚ, προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία των διαγωνισμών δημοσιεύει δωρεάν στην στηλη του Δελτίου Τιμων της ιστοσελίδας του www.sedik.gr τις προκηρύξεις Συνεταιρικών και Ιδιωτικών Ελαιοτριβείων από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τις ζητήσεις από διαφόρους ενδιαφερόμενους εσωτερικού και εξωτερικού.


Η στηλη αυτή δεχεται χιλιαδες επισκεπτες ημερησιως και επομενως μπορει να εξασφαλισει μια ευρεια δημοσιοτητα σε αμεσα ενδιαφερομενους.
Οι ενδιαφερομενοι μπορουν να στελνουν τις προκηρυξεις τους στο e-mail q Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η να επικοινωνουν στο τηλεφωνο 28210 50800


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλώνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.