Περιφέρεια και Δήμοι οφείλουν να συνδράμουν στην ενημέρωση και τις ιδρυτικές διαδικασίες.
Συνδρομη όμως μπορεί να υπαρξει και από Εξωτερικούς Συνεργάτες
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
Σε μια περιοχή με έντονο ελαιοκομικό χαρακτήρα όπως η Κρητη, οι Ομάδες που πρακτικά μπορούν να ιδρυθούν, για μια σειρά απο λόγους, διοικητικούς και οικονομικούς, πρέπει να έχουν, μια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, η οποια να εξασφαλίζει:
-Εύκολη επαφη των παραγωγών με την διοίκηση της ομάδας και χαμηλό κόστος διακίνησης, συγκέντρωσης και διάθεσης του προϊόντος.
-Αξιόλογο μέγεθος παραγωγής το οποιο να επιτρέπει συμφέροντες όρους εμπορίας του χύμα και μικρή επιβάρυνση κόστους προώθησης και προβολής ανά μονάδα προϊόντος για το τυποποιημένο.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι:
(α) Η παραγωγή (Πιν.1) αλλά και οι ελαιουργικές υποδομές (ελαιοτριβείων και τυποποιητηριων) που υπάρχουν στην Κρήτη είναι σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένες και επιτρέπουν μια αναλογική γεωγραφική κατανομή και των ομάδων παραγωγών
(β) Το κρίσιμο μέγεθος για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης διαθεσης χύμα και τυποποιημένου, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, πρέπει να είναι 6.000 -10.000 τόνοι ετησίως.
Εύκολα συνάγεται ότι:
Στην Κρητη μπορούν να ιδρυθούν και να επιβιώσουν το πολύ 10-15 Ομάδες Παραγωγών Ελαιόλαδου και ένας μικρότερος αριθμός –αν αυτό απαιτείται –Ενώσεων Ομάδων Παραγώγων.
Αυτό, βέβαια αποτελεί μια εκτίμηση, η οποία μπορεί να εξεταστεί με μια πλέον τεκμηριωμένη μελέτη που μπορούν και πρέπει να κάνουν η Περιφέρεια και οι Αντιπεριφέρειες που έχουν και τα στοιχεία και την αρμοδιότητα της αναγνώρισης Δυνατότητες για Εξωτερικούς Συνεργάτες
Οπωσδήποτε, η σημερινή κατάσταση του Συνεταιρικού κινηματος δεν αφηνει πολλα περιθωρια για υποστήριξη των ιδρυτικών διαδικασιών και πολύ περισσοτερο για την υλοποιηση των προγραμματων των νεων ομάδων.
Όμως η αδυναμια αυτή μπορει να καλυφθεί με την δυνατοτητα που παρεχει το άρθρο 155 του Καν. (ΕΕ)1308/2013) το οποιο επιτρέπει την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες της υλοποίησης διαφορων μετρων υπό τον όρο σύναψης γραπτής σύμβασης μεταξύ της Ομάδας και των Εξωτερικών συνεργατών.
Ωστόσο, η Ομάδα Παραγωγών παραμένει υπεύθυνη για την υλοποίηση του μέτρου, καθώς και για τον συνολικό διαχειριστικό έλεγχο και τη γενική εποπτεία της γραπτής σύμβασης. Ετσι, παρέχεται η ευκαιρία σε νέους Επιστήμονες ( Γεωπόνους, Οικονομολόγους κ.α.) η και διάφορα σχετικά Γραφεία η Εταιρείες Συμβούλων, όπως αφού μελετήσουν την σχετική Κοινοτική και Ελληνική Νομοθεσία ασχοληθούν και με τις ιδρυτικές διαδικασίες αλλά και με την υλοποίηση των προγραμμάτων.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.