Μια επίκαιρη πρόκληση για Παραγωγούς, Φορεις και κυρίως …Πολιτικούς!
Στόχος να μην αναλωθούν οι χρηματοδοτήσεις από επιτήδειους σε αναποτελεσματικές δράσεις!

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*


omades-papagogonΗ ίδρυση Ομάδων Παραγωγών Ελαιολάδου που πρόσφατα ανακοινώθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ , όχι βέβαια σαν δική του πρωτοβουλία, αλλά σαν ενέργεια υλοποίησης Κοινοτικού Κανονισμού ο όποιος μάλιστα προβλέπει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για πολλούς αποδέκτες με κύριους τους Πολιτικούς που τις μέρες αυτές ανασυντάσσουν τα σχέδια και τα προγράμματα τους για τις εκλογές και για το μέλλον!


Βέβαια, ο σύντομος χρόνος που διατίθεται,. η σύμπτωση του με την προεκλογική περίοδο και οι νωπές μνήμες από ένα τον καθημαγμένο ερείπωνα που με ευθύνες πολλών άφησε το απερχόμενο Συνεταιρικό κίνημα, δεν επιτρέπουν επαρκή ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και πολύ περισσότερο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να υλοποιηθούν εύκολα οι σχετικά απλές οργανωτικές διεργασίες που απαιτούνται για τον νέο θεσμό..


Ωστόσο, οι καιροί είναι χαλεποί και δεν επιτρέπουν ολιγωρίες . Η ευκαιρια δεν πρεπει να πάει χαμένη και χρέος αλλά και ευθύνες για αυτό έχουν πολλοί, οι σχετικές πιστώσεις να μην αναλωθούν από επιτήδειους σε αναποτελεσματικές δράσεις, αλλά να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.


Πρωτίστως σοβαρή και μέγιστη ευθύνη για την επιτυχία του νέου θεσμού φέρουν τα Πολιτικά Κόμματα και τα στελέχη τους, που πρεπει σαν πρώτη ενεργεια να ζητήσουν την παράταση των ασφυκτικών προθεσμιών και εξηγήσεις για την μη έγκαιρη έκδοση των σχετικών αποφάσεων και ευρεία ενημέρωση των παραγωγών.
Καιρός είναι να δείξουν και αποδείξουν ότι πράγματι δεν τους ενδιαφέρει μονό η δική τους προσωπική και κομματική επιβίωση αλλά και επιβίωση των πολιτών!


Υποχρέωση όμως έχουν να κινηθούν άμεσα οι λίγοι έστω Συνεταιρισμοί που εξακολουθούν να «στέκονται στα πόδια τους» , αλλά και οι νοικοκυραίοι ελαιοπαραγωγοί που πρεπει σε συνεργασία με ελαιοτριβεία Συν/κα και Ιδιωτικά προχωρήσουν στην ίδρυση νέων ομάδων ελαιοπαραγωγών κατά περιοχές.


Χρέος όμως έχουν να ασχοληθούν και να συνδράμουν την όλη προσπάθεια έχουν και άλλοι φορεις όπως Περιφέρεια και οι Αντιπεριφέρειες με τις υπηρεσίες τους που είναι και αρμόδιες, οι Δήμοι, οι Σύλλογοι Ελαιοτριβέων και Τυποποιητών και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι.


Τέλος, συμφέρον να ασχοληθούν με το θέμα έχουν και οι νέοι άνεργοι επιστήμονες (Γεωπόνοι, Οικονομολόγοι κ.α.) που μπορούν να κατανοήσουν και να υλοποιήσουν καλύτερα και τις διαδικασίες ίδρυσης αλλά και να σχεδιάσουν τα απαραίτητα προγράμματα κατά τρόπο αποτελεσματικό προς όφελος των παραγωγών και αυτών των ίδιων! Ιδού η Ρόδος!

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.