Η Μεσογειακή Διατροφή που δεν πρεπει να ξεχνούμε πως έχει σαν βάση και μητέρα την παραδοσιακή Κρητική διατροφή, με έγκυρες επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, παιδική παχυσαρκία κ.α ενώ συμβάλλει στην μακροζωία και την εγκεφαλική λειτουργία.


karkonos mastouΤα αποτελέσματα όμως μιας νέας μελέτης αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας κατά 57%. Η μελέτη αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από το «Ιταλικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου», το «Εθνικό Ελβετικό Επιστημονικό Ίδρυμα», και τον «Ελβετικό Σύνδεσμο κατά του Καρκίνου», δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Cancer»


Η μελέτη ανάλυσε τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και την Ελβετία από το 1983 έως το 2006, εξετάζοντας περιπτώσεις 1.411 γυναικών με καρκίνο της μήτρας μέσα σε μια ομάδα ελέγχου 3.668 ασθενών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα βαθμολόγησης Μεσογειακής διατροφής αποτελούμενη από 8 χαρακτηριστικά συστατικά της διατροφής όπως πχ, ελαιολάδου (αντί για πολυακόραστα λίπη όπως βούτυρο και ζωικά λίπη) υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών, δημητριακών, μέτρια λήψη ψαριού, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και μέτρια λήψη αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά τουλάχιστον 6 από τα 8 συστατικό αυτής της διατροφής μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας κατά 46%, εκείνες που κατανάλωναν μόνο 5 τον ελάττωσαν κατά 34% ενώ εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από 5 δεν ελάττωσαν σημαντικά τον κίνδυνο.
Η βασική συντάκτρια της μελέτης, Dr. Cristina Bosetti, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει την επίδραση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες. Αυτό επιβεβαιώνει την αντίληψή μας για το πόσο επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό οι καθημερινές μας επιλογές, όπως το τι τρώμε και πόσο ενεργητικοί είμαστε.»
Συμπερασματικά η μελέτη καταλήγει στο ότι τα αποτελέσματά της παρέχουν αποδείξεις ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο της μήτρας επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτικά συστατικά/.