Στόχος η μελέτη του πολιτισμού της διατροφής 40 χωρών και η συνέργεια επιστήμης και βιομηχανίας τροφίμων


Οι Ισπανοί, μετά την πρωτοβουλία τους για την αναγνώριση της «Μεσογειακής διατροφής» απο την UNESCO συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την εδραίωση και αξιοποίηση του προτύπου αυτού σε 40 άλλες χωρες μέσω ενός επιστημονικού φορέα που ιδρύσαν και παρουσίασαν πρόσφατα .


parati diatrofis ispaniaΠρόκειται για το «Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μεσογειακής Διατροφής-40ος Παράλληλος», το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της διεπιστημονικής και πολυτομεακής έρευνας για τη Μεσογειακή Διατροφή στο αγροτικό και διατροφικό, επίπεδο, στους επιμέρους τομείς του πολιτισμού, της υγείας, της οικονομίας, της γαστρονομίας και του περιβάλλοντος.


Στην πράξη το Παρατηρητήριο θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του επιστημονικού κλάδου και της βιομηχανίας τροφίμων, αναφορικά με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή και την προώθησή της.


Η όλη προσπάθεια, που προωθείται από το Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής διευθύνεται από μια ομάδα καταξιωμένων ερευνητών και διεθνών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Ramon Estruch, επιστημονικό συντονιστή του Ιδρύματος Μεσογειακής Διατροφής.


Σε πρώτη φάση, θα γίνει συλλογή, ανάλυση, ερμηνεία και διάδοση την πληροφοριών και γνώσεων γύρω από τη Μεσογειακή Διατροφή των χωρών που περιλαμβάνονται μεταξύ του 40ου Παραλλήλου στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.


Ο Σύμβουλος Γεωργίας και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μεσογειακής Διατροφής» Josep Maria Pelegrí, τόνισε ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία μέσω της απλότητας και της ποικιλίας, έχει καταφέρει να οδηγήσει σε έναν πλήρη και ισορροπημένο συνδυασμό τροφίμων, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την γαστρονομική απόλαυση.


«Η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ένα διατροφικό πρότυπο που συνδυάζει τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, αλλά ένας τρόπος ζωής, μια διασφάλιση των κοινών τοπικών αξιών, ένα διατροφικό μοντέλο και οι χαρακτηριστικές καταναλωτικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου". Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι « το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής θεωρείται μια πολύ υγιεινή διατροφική πρόταση και όπως αποδεικνύεται επιστημονικά, η Μεσογειακοί λαοί έχουν καταφέρει, στο πέρασμα των αιώνων, να διαμορφώσουν ένα άριστο πρότυπο υγιεινής διατροφής»