Ενώ στην Ελλάδα σπορέλαια κυκλοφορούν ως ελαιόλαδα με νοθείες και παραπλάνηση του κοινού.


Ενώ στην Ελλάδα που είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χωρα του κόσμου, στις επιχειρήσεις εστίασης έχουν εισβάλει επικίνδυνα για την υγεία σπορέλαια που διατίθενται είτε με νοθείες, είτε με παραπλάνηση ως ελαιόλαδο, σε άλλες χωρες το ελαιόλαδο αποτελει πολύτιμο προϊόν που η χρήση συνεχώς επεκτείνεται σε συνδυασμό με δικά τους τοπικά προϊόντα.


yozuΈτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του “oliveoiltimes” ένας νέος τύπος ελαιολάδου που παρασκευάζεται με προσθήκη χυμού απο τους καρπούς του δέντρου Yuzu άρχισε να εμφανίζεται στη Menton την ανατολικότερη πόλη της Γαλλίας κοντά στα Γάλλο-Ιταλικά σύνορα.


Το νέο αυτό τύπο δημιούργησαν δύο λάτρεις του ελαιόλαδου, ορμώμενοι από το αμοιβαίο πάθος τους για το ελαιόλαδο αλλά και την δημιουργικότητά και την αγάπη τους για το καλό φαγητό. Πρόκειται για τους Karim Djekhar και Mauro Colagreco που είναι ο πρώτος παραγωγός και ιδιοκτήτης ενός καταξιωμένου ελαιουργείου και ο άλλος, σεφ και ιδιοκτήτης ενός από τα καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως.


Οι γνώστες του καλού φαγητού λένε ότι η γεύση του νέου τύπου ελαιολάδου αποτελεί μια σύνθεση μεταξύ της γεύσης του λεμονιού, μανταρινιού και γκρέιπφρουτ και οι διατροφολόγοι λένε ότι έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.


Ο Karim Djekhar, ιδιοκτήτης του Huillerie St. Michel, και ο, βραβευμένος με το «Michelin star» Mauro Colagreco του όποιου το όνομα (greco) δείχνει ελληνική ρίζα, δεν είναι αρχάριοι στο θέμα του ελαιολάδου: Ο Djekar παράγει ελαιόλαδο εδώ και 20 χρόνια, αλλά οι δύο μαζί παρασκευάζουν ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή από το 2009 στη Menton.
Λένε ότι το ελαιόλαδό τους με Yuzu, που ονόμασαν «το ελαιόλαδο του σεφ με yuzu» είναι πολύ πιο λεπτό, πολύ διαφορετικό.


Τι είναι και πως χρησιμοποιείται το Yuzu


Η καλλιέργεια του Yuzu που είναι ένα είδος εσπεριδοειδούς που άρχισε να εμφανίζεται μόλις πριν από οκτώ χρόνια, είναι δύσκολη και δαπανηρή και επικεντρώνεται σήμερα στη Menton την ανατολικότερη πόλη των Γάλλο-Ιταλικών συνόρων.


Όπως δήλωσε ο Djekhar «Συλλέγουμε τον καρπό όταν είναι ώριμος και τον εμποτίζουμε ολόκληρο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για περίπου ένα μήνα. Στοχεύουμε σε ένα φρουτώδες ελαιόλαδο αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην υπερισχύσει η γεύση του εσπεριδοειδούς. Το μείγμα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά για να δώσει αυτή τη μοναδική γεύση- αυτός ο συνδυασμός εσπεριδοειδούς, και πικάντικης γεύσης με υπόνοια μανταρινιού είναι τόσο εξωτικός που σε ταξιδεύει σε μακρινά μέρη.


Το Yuzu, είναι πολύ διαδομένο στην περιοχή της Menton, όπου το εξαιρετικό μικροκλίμα της παραθαλάσσιας αυτής πόλης είναι τέλειο για την παραγωγή εσπεριδοειδών. Υπάρχει ακόμα και ετήσιο πανηγύρι που ονομάζεται « γιορτή του Λεμονιού».


Ο Mauro Colagreco φημίζεται για την επιμονή του στην ποιότητα των συστατικών του καθώς χρησιμοποιεί μόνο τα καλύτερα και τα πιο φρέσκα προϊόντα. Χρησιμοποιεί το yuzu ελαιόλαδό του σε όλα τα εστιατόρια του- Το Mirazur, το κομψό εστιατόριό του στη Menton, ένα στο Παρίσι και δύο στην Κίνα.


«Ανακάλυψα για πρώτη φορά το yuzu στην Ιαπωνία και έκτοτε το συμπεριέλαβα στην μαγειρική μου. Είμαστε οι μοναδικοί που παρασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο με yuzu στη Γαλλία. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον δικό μας προμηθευτή εδώ στη Menton” λέει με ενθουσιασμό.


Καταγόμενος από την Αργεντινή, o Colagreco έχει συνεργαστεί με τους καλύτερους Γάλλους σεφ. Το 2006 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος από τον Gault Millau, ένα Οδηγό με μεγάλη επιρροή, και οχτώ χρόνια αργότερα το Le Mirazur κατατάχθηκε ενδέκατο στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του San Pellegrino για το 2014.


Σύμφωνα με τον Djekhar: «Το ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της κληρονομιάς μας αλλά αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να προσθέσουμε μια δημιουργική πινελιά στην παραδοσιακή κουζίνα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για όλους είναι το τελικό προϊόν. Θέλουμε καταπληκτικό φαγητό και στα εστιατόρια μας αλλά και στην κουζίνα του σπιτιού μας.»