Και το 85% επιλέγουν ελαιόλαδο με το κριτήριο της γεύσης

 

Το γνωστικό επίπεδο των καταναλωτών ως προς τις ιδιότητες, τις κατηγορίες και την οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολαδου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.


poiotites-aksiologisi2Πράγματι, απο τα συμπεράσματα ερευνών από ειδικούς στον τομέα αυτό στην Ισπανια, σύμφωνα με την ιστοσελιδα Olimerca, προέκυψε οτι το 70% των καταναλωτών δεν γνωρίζει τις κατηγορίες του ελαιόλαδου, ενώ το 90% δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα οργανοληπτικά (γευστικά) χαρακτηριστικά του.


Αυτά επισημάνθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο AINA Technology Center, στην οποία συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 καταναλωτές και ειδικοί γευσιγνώστες Παρθένου Ελαιόλαδου για να αναλύσουν τις ιδιότητες του.


Οι καταναλωτές πέρασαν από μια δοκιμή τριών τύπων ελαιόλαδου ενω οκτώ ειδικοί γευσιγνώστες παρθένου ελαιολάδου πραγματοποίησαν μια επίδειξη οργανοληπτικής ανάλυσης. Σύμφωνα με την Maria Lorente, τεχνικό της Consumolab, «αν και ο καταναλωτής έχει την πεποίθηση ότι η γεύση του ελαιολάδου είναι το κύριο χαρακτηριστικό από το οποίο εξαρτά την προτίμησή του, εξακολουθεί να θεωρεί την πικρή γεύση ως αρνητική ιδιότητα, αγνοώντας ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού ελαιολάδου»


Εξάλλου, οι λόγοι για την προτιμηση του ελαιολάδου από τους καταναλωτές καθορίζονται με διαφορετικά κριτήρια. Σύμφωνα με τη Bridget Jimenez, Διευθύντρια του IFAPA de Cabra: «Περίπου το 85 % επιλεγει με την γεύση, το 60 % επιλεγει με την συνήθεια και την υγεία, και το 2% με το άρωμα.


poiotites-aksiologisiΗ ανοιχτή προς τους καταναλωτές γευσιγνωσία τους επέτρεψε να γνωρίσουν και να πιστοποιήσουν οργανοληπτικά τις διαφορετικές κατηγορίες των ελαιολάδων. Η επίδειξη γευσιγνωσίας από ένα εκπαιδευμένο πάνελ βοήθησε τους καταναλωτές να κατανοήσουν την ακρίβεια των μεθόδων ταξινομησης των ελαιολάδων με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.


Η ημερίδα προσανατολίστικε προς την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών σε μια κουλτούρα ποιότητας, η οποία θα βοηθούσε να βελτιωθούν οι καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας έτσι την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος.


Στα Ισπανικά νοικοκυριά η κατανάλωση λαδιων που αυξήθηκε κατά 3,3% το 2013 (615 χιλ τονους) κατά 68,7% αποτελουνταν απο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, το 2013, καταναλώθηκαν 9.31 λίτρα ελαιολάδου ανά άτομο ανά έτος και 4,09 λίτρα παρθένου ελαιόλαδου.


Προκληση η αναγνώριση της ποιότητας.


Πρόκληση σημερα δεν αποτελεί μόνο η βελτίωση της ποιότητας και η εξασφάλιση στον καταναλωτή ένος προϊόντος υγειινού και γευστικού, αλλά και η αναγνώρισή του από απο τους καταναλωτές καθως η πιστοποίησή του για αποφυγή απάτης. Για να γίνει αυτό, οι επιχειρήσεις πρεπει να καθιερώσουν την πιστοποίηση της οργανοληπτικής ποιότητας των ελαιολάδων μέσω πιστοποιημένων οργανοληπτικών εργαστηρίων.