Σε τεράστια προσπάθεια για επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας της Ελιάς φαίνεται να αποδύεται η Κίνα μέσα απο μια κοινοπραξία της Κινεζικής Κυβέρνησης με Ασιατικά επενδυτικά κεφάλαια και αμέτρητους Κινέζους αγρότες που διαθέτουν καθένας 2 στρέμματα γης.
Στα πλαίσια της κοινοπραξίας αυτής υλοποιείται μια πιλοτική εκμετάλλευση η οποία απο 700 στρ. ελαιώνων που έχει σήμερα προβλέπεται να επεκτείνεται κατά 10.000 στρ. κάθε χρόνο μεχρις ότου φτάσει τελικά στα 200.000 στρ.
Το γεγονός αυτό, συμφωνα με την Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca, αποτελεί συνεπεία της στρατηγικής της Ισπανίας και Ιταλίας να προωθήσουν την αύξηση της κατανάλωσης στην Κινά και την Ινδία που είναι δυνητικά ελκυστικές μεγάλες καταναλώτριες χώρες, αφού συγκεντρώνουν περισσότερο από το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στις χωρες αυτές η παρουσία της ελιάς μέχρι σήμερα είναι μόνο συμβολική και στηρίζεται κυρίως στην ενίσχυση και βελτίωση των ελαιώνων με στόχο την αύξηση της παραγωγής τους.
Σε πρόσφατο ταξίδι μας στην Κίνα, σημειώνει η Olimerca, επισκεφτήκαμε την ελαιοκομική ζώνη της Κίνας στις επαρχίες Gansu, Shaanxi και Sichuan, με ιδιαίτερη έμφαση στην τελευταία, η γεωγραφική θέση της οποίας ευνοεί το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Στις ζώνες αυτές η νέα Κοινοπραξία Ασιατικών Επενδυτικών Κεφαλαίων και της Κινεζικής Κυβέρνησης και αμέτρητων αγροτών (που κατέχουν 2 στρ. καλλιεργήσιμης γης καθένας) ξεκίνησαν πιλοτικά ένα αρδευόμενο υπερεντατικό ελαιώνα 700 στρ. με φύτευση στα 4 x 2 μέτρα. Ο ελαιώνας αυτός σε χρονικό ορίζοντα δύο δεκαετιών, , προβλέπεται να φτάσει στα 200.000 στρ.
Όσον αφορά την λειτουργία της Κοινοπραξίας η Επενδυτική εταιρεία θα εκμεταλλεύεται τη γη για 70 χρόνια ως μισθωτής με την υποχρέωση να απασχολεί τους ιδιοκτήτες της γης, οι οποίοι σε αντάλλαγμα- και δεδομένου του μικρού μεγέθους των ιδιοκτησιών τους-υποχρεούνται να συνεργάζονται μεταξύ τους ενώνοντας τις περιουσίες τους για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο ισοδύναμο.
Η Κινεζική κυβέρνηση, θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό του έργου όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των αγρονομικών συμβούλων. Κατά την προηγούμενη σεζόν έγινε ήδη η πρώτη συγκομιδή ποικιλιών Arbequina, Αrbosana και Κορωνέικη.
Από την πλευρά μας, επειδή έτυχε να επισκεφτούμε την Κίνα δυο φορές ειδικά για το θέμα της ελαιοκαλλιέργειας, σημειώνουμε, ότι παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ικανοποιητικά κυρίως λογω των ειδικών κλιματικών συνθηκών οι οποίες επιτρέπουν μεν την ανάπτυξη των ελαιοδέντρων σε αρκετές περιοχές με ειδικά μικροκλίματα, δεν επιτρέπουν όμως την επίτευξη καλής καρποφορίας όπως στις Μεσογειακές περιοχές.
Εξάλλου ο στόχος των 200.000 στρ., αν πράγματι επιτευχθεί μετά από 20 χρόνια, αντιστοιχεί από πλευράς έκτασης με το 11% περιπου των ελαιώνων της Κρήτης και τό 2% των ελαιώνων της Ελλάδας, ποσοστά που από πλευράς παραγωγής θα είναι πολύ χαμηλότερα. Συμπερασματικά, η χώρα θα παραμείνει κατά βάση εισαγωγέας ελαιολάδου για αρκετά χρόνια και γιαυτο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προετοιμάζονται ανάλογα.