Έχουν τις ρίζες τους στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ γίνονται μόδα με ραγδαία επέκταση


Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα πάνω από χίλια εξειδικευμένα καταστήματα και ειδικά εξοπλισμένοι χώροι γευσιγνωσίας ελαιολαδου σε γαστρονομικές αγορές σε όλη τη χώρα. Στα Καταστήματα αυτά, συμφωνα με την ιστοσελίδα Olive Oil Times, οι πελάτες αντί να διαλέξουν ένα μπουκάλι απευθείας από το ράφι, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ελαιόλαδο σε μορφή χύμα που συνήθως προσφέρεται με παραδοσιακά Ιταλικά δοχεία που ονομάζονται fusti ) και μετά αποφασίζουν τι θα αγοράσουν. Η εξέλιξη αυτή προχωρά με τρομερή ταχύτητα σε όλη την Αμερική γιατί όπως υποστήριξε η Veronica Bradley, Διευθύνων Σύμβουλος της Veronica Foods Company , όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της λεγόμενης «γευσιγνωσίας» ελαιολάδου, θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνουμε πίσω τώρα!


barcoctails2Η Veronica Foods είναι σήμερα ένας από τους πολλούς προμηθευτές των μπαρ ελαιογευσιγνωσίας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το πρώτο της κατάστημα στο Fish Creek, στο Wisconsin, σήμερα δουλεύει σε περισσότερα από 600 σημεία, και έπεται συνέχεια.
Ο ανταγωνισμός της Bradley περιλαμβάνει την Vom Fass και την Oil & Vinegar franchises, οι οποίες διαθέτουν εκατοντάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Και οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν στην Ευρώπη πριν προσεγγίσουν την αγορά των ΗΠΑ.


Τον προηγούμενο μήνα, η We Olive, άλλη μια franchise εταιρεία λιανικής πώλησης ελαιολάδου, με έδρα την Καλιφόρνια, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην East Coast στο Brooklyn. Παρόλο που τα μπαρ χύμα ελαιογευσίας έχουν αρχίσει να «απογειώνονται» στη Βόρεια Αμερική, η Υγειονομική υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το 2014 την απαγόρευση κάποιων στοιχείων της ακολουθούμενης πρακτικής. Ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (RPA) ανέφερε την πώληση ασφράγιστου ελαιόλαδου ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Σε μεταγενέστερη συνέντευξη στο Olive Οil Timolive-oil-390x285es, αρμόδιος υπάλληλος διευκρίνισε ότι το να επιτρέπεται στους πελάτες να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο πριν την αγορά σφραγισμένης φιάλης δε συνιστά παράβαση, μόνο εάν το περιεχόμενο της φιάλης είναι πανομοιότυπο με το δείγμα.
Ο Randy Hernandez, πρώην ιδιοκτήτης της Oliana Premium Oils and Vinegars στο Δυτικό Χόλιγουντ, χαρακτήρισε επίπονη τη διαδικασία της συνεννόησης με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας σχετικά με το μπαρ ελαιογευσίας του.


Οι κανονισμοί για τη δειγματοληψία του τροφίμων λιανικού εμπορίου ποικίλουν στις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο, όπως δήλωσε, καθιστά δύσκολη την απόκτηση άδειας. Ωστόσο, ο Hernandez έσπευσε να τονίσει, ότι το πρόσφατο κλείσιμο της Oliana ήταν αποτέλεσμα προβλημάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης και όχι έλλειψης πίστης στη δημοτικότητα του προϊόντος των μπαρ ελαιογευσίας.