Μια πρόσφατη μελέτη στην Ελβετία έδειξε ότι ακόμη και μια πολιτισμικά προσαρμοσμένη υιοθέτηση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων. Βέβαια, οι επισκέπτες σε μια πρόσφατη εμπορική έκθεση στη Ζυρίχη, όταν αξιολόγησαν 140 δείγματα, προτίμησαν τα εξτρα παρθένα ελαιόλαδα με γλυκιά γεύση αντί των πικρών. Όμως , οποια γεύση κι αν προτιμούν καλύτερα στη χώρα του βουτύρου (συμφωνα με δημοσίευμα του Οlive oil times, η ερευνά έδειξε, ότι η υιοθέτηση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρατείνει την ζωή τους.
Η Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σύνθετους υδατάνθρακες, ελαιόλαδο, ψάρια και κρασί, αλλά φτωχή σε γαλακτοκομικά και κρέας, έχει συσχετισθεί με την μακροζωία και την χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Η ευνοϊκή αυτή επίδραση της Μεσογειακής διατροφής, στους λαούς των Μεσογειακών χωρών, παρακίνησε ερευνητές στην Ελβετία να εξακριβώσουν εάν η υιοθέτηση της θα ήταν αποτελεσματική σε ένα Ελβετικό πληθυσμό επηρεασμένο από τη Γερμανική, την Ιταλική και τη Γαλλική κουλτούρα. Η μελέτη συμπεριέλαβε 17.861 άτομα, τα οποία προέρχονταν και από τις τρεις γλωσσικά διαφορετικές περιοχές της Ελβετίας, στις οποίες η παρακολούθηση της θνησιμότητας διεξαγόταν για περισσότερα από 30 χρόνια, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Μητρώου Στατιστικής.
Η μελέτη αφορούσε τη σχέση της υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής με το θάνατο από καρκίνο, την καρδιαγγειακή νόσο και όλες τις άλλες αιτίες.
Ωστόσο υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Σε αντίθεση με την παραδοσιακά φτωχή σε γαλακτοκομικά Μεσογειακή διατροφή, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ελβετικής διατροφής και καταναλώνονταν σχεδόν καθημερινά από το δείγμα του πληθυσμού. Η ακολουθούμενη διατροφή αναλύθηκε χρησιμοποιώντας μια απλοποιημένη μέθοδο 24-ωρης εξέτασης, στην οποια οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανταποκριθούν θετικά ή αρνητικά στην πρόσληψη 11 διαφορετικών ομάδων τροφίμων: Σαλάτες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, κρέας, ψάρι, ελαιόλαδο, αλκοόλ, αυγά και σοκολάτα. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την προσχώρηση στη Μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης 9 σημείων, με ελάχιστο το 0 και μέγιστο το 9.
Η συχνότητα πρόσληψης κάθε ομάδας τροφίμων από τους 8.665 άνδρες και 9.196 γυναίκες, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 45 ετών τη στιγμή της έρευνας, ήταν σχεδόν όμοια, αλλά είχε δύο σημαντικές διαφορές. Οι γυναίκες έτρωγαν φρούτα συχνότερα από ό, τι οι άνδρες ενώ οι άνδρες κατανάλωναν αλκοόλ συχνότερα από τις γυναίκες.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και καρκίνο στα δύο φύλα, αν και μια υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων και κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο παρατηρήθηκε μόνο στους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση αλκοόλ μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, αλλά αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, όμως, ήταν η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλότερου κίνδυνου θνησιμότητας και από τις δυο αιτίες, τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες στους άνδρες και στις γυναίκες.
Τα αποτελέσματα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών και έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου. Μια πιθανή εξήγηση που οι ερευνητές προσφέρουν στην απροσδόκητη αυτή ευεργετική σχέση που παρατηρήθηκε στη μελέτη, θα μπορούσε να είναι ότι τα Ελβετικά γαλακτοκομικά προϊόντα από «αγελάδες των Άλπεων» που εκτρέφονται αποκλειστικά με χόρτο «έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε n-3 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα άλλων χωρών.
Τελικά αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής ακόμη και όταν ενσωματώθηκε με τις πολιτισμικές διαφορές, ήταν ευεργετική για την υγεία και μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.