Τετραπλασιάστηκε φέτος, η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία σε σχέση με πέρυσι και έτσι έρχεται για πρώτη φορά δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χωρά στον Κόσμο..
Συμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή σοδιά της Τυνησίας θα φθίση στους 280,000 με 300,000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν μόνο 70,000 τόνοι.
tinisia-oilΑπό την άλλη πλευρά η Ισπανία, καίτοι η παράγωγη της είναι πολύ μειωμένη και εκτιμάται στους 600,000 τόνους, παραμένει στην πρώτη θέση.
Έτσι, ενώ η Ιταλία και Ισπανία είχαν μια ιδιαίτερα κακή συγκομιδή ελαιολαδου εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και του Δάκου, η Τυνησία είχε φέτος μια συγκομιδή ρεκόρ! Ωστόσο, η Τυνησία παρά το ότι είναι μια χωρά με σημαντική παραγωγή ελαιολάδου, τελικά η ιδία καταναλώνει μόνο ένα μικρό ποσοστό της στο εσωτερικό της γιατί αλλά φυτικά λάδια κυριαρχούν στην παραδοσιακή Τυνησιακή διατροφή.
Ένα ποσοστό 60-70% του Τυνησιακού ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. Εξάγεται επίσης και τυποποιημένο σε 60 αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και μερικών αραβικών χωρών, με 80 διαφορετικές επωνυμίες.
Το ελαιόλαδο Τυνησίας αντιπροσωπεύει το 40% των αγροτικών εξαγωγών και το 10% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.