Η Ιταλία προβλέπει ενισχύσεις για νέες και παλαιές εγκαταστάσεις ενώ η Ισπανία προωθεί την από κοινού εμπορία.

 

*Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης  

 Φωτο4. Χαμηλη φετος η παραγωγή στην Ισπανια Η Ιταλία πρόσφατα ζητησε από την Ε.Ε. βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού ελαιολάδου, προκειμενου να συμβάλλει στην αύξηση της βιωσιμότητας του κλάδου.

   Οι ενισχύσεις αυτές ζήτησε να καλυφθούν από τις «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minims)» και από αυτές 10 εκατ. ευρώ να χορηγηθουν για στήριξη επενδύσεων σε νέες μονάδες και 20 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ελαιουργείων οι οποίες, κατά την υποβολή της αίτησης, διαθέτουν ενεργό εταιρικό αρχείο και των οποίων οι περιουσίες περιλαμβάνονται στον εταιρικό τους φάκελο.   Η Ισπανία σχεδιάζει να επιχορηγήσει με 96 εκατ. ευρώ , για τα επόμενα δυό έτη, συνεργασίες μεταξύ ελαιουργικών συνεταιρισμών.

Ο Υπουργός Γεωργίας Λούις Πλάνας, πρόσφατα δήλωσε ότι η υποστήριξη συνεργασιών των Συνεταιρισμών, αποτελεί στρατηγική πολιτική του Υπουργείου του η οποια θα υλοποιηθεί με ενίσχυση των συνεργασιών μεταξυ Συνεταιρισμών που θα αποβλεπουν στην από κοινού εμπορία όλης της παραγωγής τους.

Στην Ισπανία υπάρχουν επί του παρόντος 12 τέτοιες αναγνωρισμένες Συνεργασίες Συνεταιρισμών με κύκλο εργασιών άνω των 4.200 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 12% του συνόλου για του αγροδιατροφικού τομέα.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα!

   Από τα παραπάνω φαίνεται ότι στρατηγική των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγικών χωρών είναι να ενισχύσουν την δημιουργία μεγάλων συνεργαζόμενων συνεταιρικών σχημάτων, τα οποία θα εχουν σαν βάση την από κοινού εμπορία των αγροδιατροφικών προϊόντων.

   Στην Ελλάδα, όχι μονο δεν γίνεται κάτι ανάλογο αλλά αντίθετα φαίνεται να επιδιώκεται το αντίθετο. Η υπάρχουσα Συνεταιρική νομοθεσία επιτρέπει η και προωθεί συνεταιρικά σχήματα και ομάδες ακόμη και με 20 μόνο παραγωγών, των οποίων η αποτυχία είναι μάλλον εξασφαλισμένη! Καιρός όμως, φαίνεται πως είναι, κάποιες υγιείς Συν/κες οργανώσεις που υπάρχουν στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές να δοκιμάσουν από μόνες τους την μεταξύ τους συνεργασία στην από κοινού εμπορία του προϊόντος!  

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.