Αταραξία στην Ελλάδα που, λάθος, εκλαμβάνεται ως συναίνεση!

 

*Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης

spain 1   Στην Ισπανία, αντίθετα από την χώρα μας, πραγματοποιήθηκε προ ημερών μεγάλη απεργία ενάντια στην ΚΑΠ και το κόστος παραγωγής στην οποία συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των Αγροτικών και Συν/κων Οργανώσεων της χώρας.

Η απεργία, της οποίας κεντρικό σύνθημα ήταν: «Ενάντια στις απώλειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την αύξηση του κόστους παραγωγής», συνοδεύτηκε από πολυάριθμες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν μπροστά στις εισόδους των Ελαιουργείων και των Συν/κων οργανώσεων.spain 2

Στην διακήρυξη τους, οι οργανωτές τόνισαν ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ ζημιώνει σοβαρά την ελαιοκομική επαρχία Χαέν, της οποίας οι ελαιοπαραγωγοί «όχι μόνο παράγουν τον υγρό χρυσό της επαρχίας», αλλά στηρίζουν και την ύπαρξη 66 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο παραγωγικό δάσος της Μεσογείου και την κυριότερη φυσική τροχοπέδη στην ερημοποίηση.

Στην διακήρυξη επισημαίνεται επίσης ότι σημερινή αύξηση του κόστους παραγωγής καθιστά την παραγωγή ποιοτικού λαδιού ακριβότερη κατά 50% και άνω, αφού το πετρέλαιο των τρακτέρ αυξήθηκε κατά περίπου 45%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 300%, τα λιπάσματα κατά 25 -75% και το φυτοϋγειονομικό υλικό κατά 15% - 60%.

 ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Και ενώ στην Ισπανία οι Συνδικαλιστικές και Συνεταιρικές Οργανώσεις εκφράζουν με διάφορους τρόπους την αντίθεση τους, για τους σε βάρος των ελαιοπαραγωγών σχεδιασμούς της ΚΑΠ, στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατεί μεγάλη αταραξία! spain 3Αυτό βέβαια συνάγεται από τις ελάχιστες μέχρι σήμερα και γενικόλογες δηλώσεις σε ΜΜΕ διαφόρων παραγόντων και την σιωπή των πολιτικών. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι εκφράζει την πραγματική βούληση και τις απόψεις των απλών παραγωγών, πολλοί από τους οποίους μας πληροφορούν, ότι αισθάνονται ακέφαλοι και το μόνο που τους απομένει είναι να αντιδράσουν όταν θα φτάσει, όπως λένε, η ώρα της κρίσεως! Παντως, ανεξάρτητα από το τι πρεσβεύουν οι τεχνοκράτες σχεδιαστές, την τελική ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί και μάλιστα όλων των παρατάξεων, οι όποιοι προς το παρόν φαίνεται να τηρούν «σιγήν ιχθύος»!  

 

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr)