Προβλέψεις για μείωση παραγωγής και άνοδο τιμών
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
Τεράστιο φαίνεται να είναι το πλήγμα που επέφερε στους ελαιώνες της Ισπανίας η χιονοθύελλα “Filomena” που έπληξε προ ημερών την χώρα, φέροντας σε απόγνωση τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς και αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να προβαίνει σε εσπευσμένες ανακοινώσεις σειράς μέτρων υποστήριξης των πληγέντω.
Οι ζημίες που προκλήθηκαν αφορούν τα ίδια τα δέντρα που υπέστησαν ζημιές με σπασίματα κλώνων από το βάρος του χιονιού και τους δυνατούς ανέμους.
Αφορούν όμως και την ελαιοπαραγωγή που δεν είχε ακόμα συγκομιστεί, η οποία εκτιμάται ότι θα μειωθεί και ποσοτικά με την πτώση και το πάγωμα ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού των καρπών που θα μείνουν τελικά στα δέντρα.
Αναμένονται όμως και άλλες μόνιμες ζημιές από παγετούς στα ελαιόδεντρα αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συν/σμών (FCAC), Antoni Galceran, έχουν ήδη καταγραφεί θερμοκρασίες γύρω στους -5ºC και -6ºC σε αρκετές περιοχές.Σύμφωνα με την (FCAC) η χιονοθύελλα Filomena έπληξε συνολική έκταση ελαιώνων άνω από 350.000 στρεμμάτων με διάφορους τρόπους και θα καταγραφεί στην ιστορία λογά των σοβαρών επιπτώσεων της στην ελαιοκομία της χώρας.
Από την πλευρά της, η Ένωση Μικρών Αγροτών (UPA) εκτιμά και αυτή ότι οι επιπτώσεις της Filomena θα είναι πολύ σοβαρές σε όλες τις ξυλώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις ελιάς αφού προβλέπονται θερμοκρασίες κάτω των -10ºC μετά την χιονοθύελλα.
Από την άλλη πλευρά η όλη εξέλιξη έχει θορυβήσει μεγάλο βαθμό και τα μεγάλα Συν/κα και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία τα οποία εκτιμούν ότι νέα έξτρα παρθένα δεν είναι πιθανό να υπάρξουν και έτσι σταμάτησαν τις πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων από τα υπάρχοντα αναμένοντας αυξήσεις τιμών.
Γεωγραφικά η Filomena έπληξε κυρίως την κεντρική Ισπανία γύρω από την Μαδρίτη και Τολέδο, έφτασε όμως ηπιότερη και νοτιότερα στην Ανδαλουσία μέχρι και την Μαλάγα. Στην περιφέρεια Μαδρίτης όπου οι ζημιές επικεντρώνονται στην ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία, η Πρόεδρος της Isabel Díaz Ayuso, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν περί τα 16 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ο πρόεδρος της Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών) Μαδρίτης Francisco García, εξήγησε ότι στις απώλειες των ελαιώνων της Μαδρίτης, έκτος από τις σημερινές ζημιές ( σπασμένα κλαδιά και τα πεσμένα δέντρα) πρέπει να προστεθούν οι μελλοντικές απώλειες από τα δέντρα που θα παγώσουν, οι όποιες εκτιμώνται σε 10 εκατ. €, κάθε χρόνο για 4-5 χρόνια.
Στην επαρχία του Τολέδο η οποία αποτελεί μια τις πλέον πληγείσες περιοχές σύμφωνα με την τοπική Asaja, αρκετά ελαιόδεντρα έσπασαν από το χιόνι, αλλά και ο καρπός πάγωσε και αφυδατώθηκε. Ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο ο κίνδυνος να παγώσουν και τα ίδια τα δέντρα ελιάς, οπότε πρέπει να κοπούν στο σταυρό και να περάσουν τέσσερα τουλάχιστο χρόνια να επιστρέψουν στην παραγωγή.
Στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι ελαιώνες της χώρας, φαίνεται ότι οι ζημίες ήταν ηπιότερες αλλά πάντως σημαντικές. Εκεί δεν έπεσαν πολλά χιόνια, έπεσαν όμως άφθονες βροχές οι οποίες εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν έως και 20 ημέρες την ολοκλήρωση της συγκομιδής..
Στην επαρχία της Κόρδοβα, παρατηρήθηκαν ζημιές παγετού και ζαρωμένων καρπών οι οποίες θα μεταφραστούν σε μειωμένες αποδόσεις και απώλεια ποιότητας, ενώ στην επαρχία της Μάλαγα υπάρχουν απώλειες έως και 30% της παραγωγής ακόμη και στη νότια περιοχή της Antequera, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας. Ωστόσο, «εκεί, ευτυχώς, πολλές ελιές είχαν ήδη συγκομιστεί»..
Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)