Και …. προσκαλεί για ένα ταξίδι στο χρόνο!

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

   Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο προτείνει το Μουσείο ελαιολάδου που βρίσκεται στον Δήμο Altinozu, της επαρχίας Hatay της Τουρκίας, στους επισκέπτες του. 

   Το Μουσείο αυτό είναι εγκατεστημένο σε ένα παλιό ελαιοτριβείο περίπου 300 χρονών, μέσα σε μια περιοχή που έχει περίπου πέντε εκατομμύρια ελαιόδεντρα και ξεχωρίζει για την παραγωγή ελιών και ελαιολάδου.ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΔΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ

   Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου του Altınözü, κ. Rıfat Sari, το Μουσείο αυτό παρουσιάζει την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου στον χρόνο και από το άνοιγμά του το 2017, έχει δεχτεί 60.000 ντόπιους και ξένους επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον τουρισμό. Σε αίθουσα του Μουσείου προσφέρονται προς πώληση βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο, παρέχοντας μια ευκαιρία εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής. το Μουσείο απεικονίζει, όπως είπε, το ταξίδι της παραγωγής ελαιολάδου από την εποχή της χρήσης αλόγων για τη άλεση των ελιών και της αποθήκευσης του λαδιού σε πηγάδια.

  Την εποχή αυτή, όπως τόνισε, νωρίς το πρωί, οι γείτονες μάζευαν τις ελιές από τα δέντρα και τις άλεθαν με μια πέτρα ενός τόνου που περιστρεφόταν με άλογο. Μετά το υλικό που έμοιαζε με ζύμη τοποθετούνταν σε κάδους και στη συνέχεια συμπιεζόταν ενώ με το χέρι, βρεχόταν με βραστό νερό. Το λάδι, συλλεγόταν από την επιφάνεια του νερού.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)