Καλύπτει τό 85-90% των  Κυπριακών εισαγωγών

 

ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ | 20-06-2020karavi

   Ο κύριος προμηθευτής της Κύπρου σε ελαιόλαδο είναι η Ελλάδα, που σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια αντιπροσωπεύει ποσοστό 85-90% των συνολικών κυπριακών εισαγωγών ελαιόλαδου σε αξία, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 να ανέρχεται στο 88%, που μεταφράζεται σε 877.649 κιλά, συνολικής αξίας 2.847.136 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μέση αξία του ελληνικού ελαιόλαδου στην κυπριακή αγορά ανήλθε στα 3,20 ευρώ ανά κιλό.

   Όπως αναφέρει σε έκθεσή του για την κυπριακή αγορά ελαιόλαδου το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, η αυξημένη παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεγαλόνησο κατά την ελαιοκομική περίοδο 2019 – 2020 είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει πλεόνασμα αποθεμάτων στα ελαιοτριβεία και να μειωθεί η τρέχουσα ζήτηση. 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

   Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εισαγωγείς, το γεγονός αυτό θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση και στις εισαγωγές του 2020. Στον Πίνακα 2 παρατίθενται ορισμένες μάρκες ελληνικού ελαιόλαδου καθώς και οι τιμές πώλησής τους ανά συσκευασία και ανά λίτρο, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο στην λιανική αγορά ελαιόλαδου της χώρας (υπεραγορές και ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης).