Εξήγαγε 146.000 τόνους μάλλον λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού!

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου σημείωσε και η Τυνησία παρά την κρίση του Κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώσε το Εθνικό Γραφείο Ελαιόλαδου (ΕΓΕ) της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τον Chokri Bayoudh, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΓΕ « παρόλο που οι εξαγωγές είχαν αρχικά επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κορωναϊού, η χώρα τελικά σημείωσε σχετική επιτυχία και διείσδυσε σε ξένες αγορές.eleonea may7

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, η χώρα εξήγαγε 146.000 τόνους ελαιόλαδο άξιας περίπου 310 εκατ. δολαρίων, ενώ συνολικά απο τις αρχές Νοεμβρίου 2019 έως το τέλος Μαρτίου 2020, εξήγαγε 300.000 τόνους αξίας περίπου 690 εκατ. δολαρίων.

Οπωσδήποτε η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συναρτάται με την υψηλή παραγωγή ης χώρας η όποια στις αρχές της περιόδου είχε εκτιμηθεί στο ύψος ρεκόρ των 350.000 τόνων, αφού την προηγούμενη ελαιοκομική περιοδο,2018/19 οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε μονο 80.000 τόνους αξίας 255 εκατομμύρια δολαρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Bayoudh, παρά την αναστολή του εμπορίου της χώρας και την σχεδόν πλήρη διακοπή των αποστολών στο εξωτερικό λόγω του COVID-19, η Τυνησία εξακολούθησε να εξάγει ελαιόλαδο και να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της στην αγορά.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

      Ωστόσο, δεν παρέχονται πληροφορίες για το πως επετεύχθητε αυτή η εξέλιξη και έτσι, καθένας μπορεί να υποθέσει  ότι στα πλαίσια της παγκόσμιας απορρύθμισης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης μπορεί να ελάμβαναν χώρα και ανορθόδοξες πρακτικές και μάλιστα στα πλαίσια της ΕΕ αφού αυτή παραμένει η κύρια αγορά της Τυνησίας με το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου της να πηγαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία.

_______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)