Παρά τα προβλήματα Κορωνοϊού και δασμών ΗΠΑ

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

  Ενώ για την Ελλάδα παραμένει άπιαστο όνειρο η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου, οι Ισπανικές επιχειρήσεις κατάφεραν, να επιτύχουν ρεκόρ εξαγωγών την τελευταία περίοδο, παρά το ότι, αντιμετώπιζαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, σωρεία προβλημάτων δασμών και διακίνησης λογω Κορωνοϊού.

   Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Ελαιολάδου (Asoliva), ούτε η κρίση του Κορωνοϊού, ούτε το πάγωμα αγορών όπως της Κίνας, ούτε οι δασμοί 25% των ΗΠΑ δεν μείωσαν τις εξαγωγές Ισπανικών ελαιολάδων σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στις κατάλληλες πολιτικές των Ισπανικών βιομηχανιών.eleonea may6

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της (Asoliva), το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε αύξηση του όγκου των εξαγωγών για τα τυποποιημένα ελαιόλαδα Ισπανίας κατά 24% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 32% στην Αμερικανική αγορά συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (Πιν1). Μικρότερη φαίνεται η αύξηση των εξαγωγών στην Ιταλία (22%) γεγονός που αποδίδεται στην εκεί κρίση του Κορωνοϊού αλλά και στο ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εξαγωγές της Συνεταιρικής Dcoop που εξάγει κυρίως χύμα.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Έτσι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Asoliva, οι Βιομηχανίες της Ισπανίας χάρη στις ικανότητες τους κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τυποποιημένων λαδιών της χώρας σε όλο τον κόσμο!

Πάντως, εμείς σημειώνουμε ότι, στην αύξηση αυτή σημαντικά θα πρέπει να συνέβαλε η υπερπαραγωγή της χώρας το 2019, η οποία προκάλεσε σοβαρή μείωση των τιμών παραγωγού και επέτρεψε στους εξαγωγείς να προμηθεύονται απο αυτούς προϊόν σε πολύ χαμηλές και να προσφέρουν έτσι ανταγωνιστικές εξαγωγικές τιμές.

_______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)