Με παραγωγούς και εργάτες έγκλειστους, λόγω Κορωνοϊού

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

    Παρά το ότι στις χώρες της Μεσογείου οι ελιές βρίσκονται στην περίοδο της άνθησης, στις χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στην έναρξη της συγκομιδής λογω της διαφορετικότητας των εποχών του Νότιου ημισφαίριου. el nea4

   Ωστόσο και στις χώρες αυτές ο Κορωναϊός έχει εισβάλλει σημαντικά και τα περιοριστικά μέτρα στις κινήσεις   προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς.

     Στην Αργεντινή, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιόλαδου της Λατινικής Αμερικής (38.000 τον.), η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του εθνικού αποκλεισμού κυκλοφορίας λόγω της Κορωναϊού .

     Και ενώ, οι ελαιοκαλλιεργητές ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στα ελαιόδεντρα για να συγκομίσουν τους πρώτους καρπούς του έτους, όλοι οι εποχιακοί εργάτες έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους.

     Έτσι, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αλλά οι μικροί ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο για να βρουν συλλέκτες.

   Στην Χιλή οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να επισπεύσουν την συγκομιδή για να αποφύγουν τα μέτρα του Κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής προβλέπει ότι η πανδημία του COVID-19 θα κορυφωθεί στη χώρα τον Μάιο, οπότε, συνήθως, η συγκομιδή της ελιάς κορυφώνεται στην χώρα.

_____________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)